Protein JNK1 hraje důležitou roli při vzniku inzulínové rezistence a obezity

21. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Myši, kterým chyběl protein označovaný jako JNK1, byly mnohem méně náchylné ke vzniku obezity. Dnes o tom informoval v časopisu Nature tým vědců z Harvardu...


Myši, kterým chyběl protein označovaný jako JNK1, byly mnohem méně náchylné ke vzniku obezity i přesto, že byly krmeny vysokokalorickou, tučnou potravou, a také se u nich méně často vyskytlo onemocnění diabetem. Dnes o tom informoval v časopisu Nature (420, 333–336; 21 Nov 2002) tým vědců z Harvard School of Public Health v Bostonu.

Podle výsledků studie se u obézních myší s proteinem JNK1 projevovala inzulínová rezistence, která často vede k onemocnění diabetem. Podle dr. Hotamisligila z harvardské univerzity pravděpodobně protein JNK1 napomáhá spouštění procesů vedoucích k obezitě a diabetu. Ovlivněním těchto procesů by bylo možné léčit, případně i preventivně ochránit osoby s rizikem vzniku těchto chorob.

Během studie zkoumal dr. Hotamisligil a jeho tým vliv různých diet na myši, kterým chyběl JNK1 protein, a na myši normální. Mimojiné zjistili, že obézní myši se zmíněným proteinem vykazovaly relativně vysokou aktivitu tohoto proteinu v játrech, svalech a tukových tkáních, tedy v těch částech těla, které se podílejí na kontrole metabolismu.

JNK1 patří do rodiny proteinů, jež produkuí emzym modifikující různým způsobem jiné proteiny v buňce. O enzymu vytvořeném proteinem JNK1 se předpokládá, že napomáhá buňkám reagovat na vnitrobuněčné stresy.

Vědci již vyvinuli látku, která blokuje aktivitu proteinu JNK1. Na jejím základě by bylo možné v budoucnu vyvinout přípravek, který by se podával obézním pacientům a pomáhal jim zhubnout.

Dr. Hostamigil přepokládá, že hladina proteinu JNK1 se u různých lidí liší. U těch, kdo mají hladinu proteinu zvýšenou, je asi i vyšší riziko vzniku obezity. Než to však vědci budou moci dokázat, ještě si chvíli počkáme, říká Hotamisligil.

Související články:

Nature: A central role for JNK in obesity and insulin resistance

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 21.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?