Protest praktických lékařů zdravotnickou péči zřejmě neohrozí

14. 9. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Protest praktických lékařů, během kterého plánují 21. září uzavřít své ordinace, dostupnost zdravotní péče ve většině krajů neohrozí. Vyplývá to z vyjádření, která ČTK poskytli zástupci krajů. Neodkladnou péči lidem poskytnou především nemocnice či záchranné služby.


Některé kraje s akcí nesouhlasí a doufají, že lékaři svůj protest ještě přehodnotí.

Praktičtí lékaři uvedli, že chtějí protestem upozornit na dlouhodobé potíže primární péče pro dospělé, nedostatečné úhrady a malé kompetence. Rozhodnutí o formě protestu ještě může zvrátit plánované čtvrteční jednání na ministerstvu zdravotnictví.

V čele většiny krajů stojí hejtmani za ČSSD, tedy ze stejné strany, jako je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ten praktické lékaře vyzval, aby se vrátili k jednacímu stolu, protože jednání o úhradách na příští rok ještě neskončila. Za prioritu ale Němeček považuje řešení nedostatku personálu v nemocnicích.

Náměstek moravskoslezského hejtmana pro oblast zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD) neočekává, že by plánovaná stávka ohrozila zdravotní péči v kraji. Lidé s akutními problémy, které je nutné bezodkladně řešit, podle něj stejně končí v péči nemocničních zařízení, která budou fungovat. Spíše očekává, že během stávky klesne počet odborných vyšetření v nemocnicích, na které lékaři své pacienty posílají.

Ani podle náměstka hejtmana Olomouckého kraje Michaela Fischera (ČSSD) by stávka neměla výrazně zkomplikovat zdravotní péči v kraji. „Jednodenní výpadek sítě praktických lékařů podle mého názoru nepředstavuje žádné dramatické ohrožení zdravotního stavu obyvatelstva,“ řekl Fischer, podle kterého například v době dovolených praktické lékaře často zastupují ambulance nemocnic či zdravotnická záchranná služba. Postup praktických lékařů Fischer považuje za neseriózní, protože stále nejsou známy podmínky financování zdravotnictví v příštím roce.

Komplikace neočekává podle radního Radka Lacka (ANO) ani Praha, kde funguje několik fakultních nemocnic. Částečně může podle Lacka chybějící kapacity pokrýt záchranná služba. Podle informací, které má pražský magistrát k dispozici, je navíc v některých částech Prahy více praktických lékařů, než je potřeba.

Zlínský kraj dá kvůli chystané stávce podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPO) na daný den avízo zdravotnické záchranné službě a nemocnicím. „Aby pacienti, kteří budou potřebovat akutní ošetření, nebyli odmítnuti. Možná dojde k posílení ambulancí v nemocnicích. Také budou asi muset vysvětlovat některým lidem, aby s méně závažnými stavy počkali do dalšího dne,“ řekl ČTK.

S případným ošetřením pacientů v nemocnicích, na pohotovostech či u záchranářů počítají i v Královéhradeckém, Karlovarském, Jihomoravském, Plzeňském kraji či Kraji Vysočina. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek vyzval praktické lékaře k přehodnocení jejich záměru stávkovat. „Systémové řešení nedostatku lékařů a jejich spravedlivé odměňování ve všech segmentech péče bude dobré řešit u jednacího stolu na ministerstvu zdravotnictví, nikoliv zamčením dveří od čekáren a ordinací,“ uvedl.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) doufá, že praktičtí lékaři své rozhodnutí přehodnotí. „V případě praktických lékařů samotných bych uvítal, kdyby se například ve více ordinačních hodinách věnovali svým pacientům. Podle mého názoru nepatří do podhodnocené příjmové skupiny,“ poznamenal.

Některé kraje včetně Prahy podporují i to, aby se praktičtí lékaři více podíleli na zajištění pohotovostních služeb. „Ty služby nám zajišťují nemocniční lékaři, kteří už tak jsou přetíženi,“ řekl moravskoslezský náměstek Martinek. „Rok a půl jsem se snažil přemluvit praktiky, aby nám pomohli s pohotovostmi, a až na světlé výjimky bez výsledku,“ dodal náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD).

Povinné služby v nemocnicích pro praktické lékaře měla uzákonit novela zákona, která se projednává ve Sněmovně. Předkladatelé ale nakonec tuto spornou část minulý týden stáhli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?