Protestující lékaři dostali od záchranky nové smlouvy

6. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nyní zní návrh tak, že ve všední den získají lékaři 150 korun na hodinu, ve dnech pracovního volna 200 korun a během svátků pak 250 korun," upřesnil Král. Ačkoliv zpočátku uvažoval okres o značném zkrácení provozní doby pohotovosti, nakonec...


Zlín - Nové návrhy smluv upravující podmínky služeb lékařské služby první pomoci rozeslalo v těchto dnech Okresní středisko zdravotnické záchranné služby ve Zlíně bezmála osmdesáti praktickým lékařům, kteří před časem odmítli za stávajících podmínek sloužit pohotovost. Protestující lékaři podali výpovědi s tím, že okres nedodržel podmínky smlouvy. Upozorňovali zejména na nedostatečné finanční ohodnocení. Okresní úřad se tak dostal do krizové situace, kterou v současné době řeší redukcí pohotovosti a výrazným navýšením odměn sloužícím lékařům.

“ Přednesli jsme lékařům několik kompromisních návrhů, ale s žádným z nich nesouhlasili. Teď jsme sestavili nový návrh smlouvy a podle předběžných informací má zatím ohlas,“ konstatoval okresní zdravotní rada Stanislav Král. Situaci musí okres vyřešit do konce tohoto týdne, neboť služby lékařů na příští měsíc musí záchranná služba vypsat s určitým předstihem.“ Návrhy smluv byly lékařům odeslány v pondělí, takže jim zřejmě přišly poštou včera. Teď se ukáže, zda naše navrhované řešení přijmou,“ poznamenal Král.

V původní smlouvě byla sloužícím lékařům přiznána odměna ve výši 65 korun na hodinu ve všední den a 95 korun ve dnech pracovního volna. “ Nyní zní návrh tak, že ve všední den získají lékaři 150 korun na hodinu, ve dnech pracovního volna 200 korun a během svátků pak 250 korun,“ upřesnil Král. Ačkoliv zpočátku uvažoval okres o značném zkrácení provozní doby pohotovosti, nakonec od svého záměru upustil.

Velkou změnou je ale zrušení pohotovosti v Otrokovicích a Slavičíně. Redukci se nevyhnul ani Zlín, kde okres zrušil jednu výjezdovou skupinu. Pokud tedy protestující lékaři novou smlouvu podepíší, budou oproti předchozím sedmi sloužit pouze čtyři - jeden ve Valašských Kloboukách, jeden pediatr, jeden lékař vyčleněný v budově pohotovosti v Baťově nemocnici a jeden zajišťující výjezdy.

“ O redukci pohotovosti ve Slavičíně a Otrokovicích jsme hovořili se starosty obou měst. Samozřejmě z ní nadšeni nebyli, ale nakonec souhlasili,“ konstatoval Král. Akutní případy v obou městech zajistí místní záchranná služba. Ve Slavičíně pak vypomohou i lékaři z Městské nemocnice. Záchranná služba bude posílena také ve Zlíně. Podle Krále o jeden převozový vůz a jednu výjezdovou jednotku. “ Věříme, že situace se uklidní. Včera jsem hovořil s ředitelem záchranné služby ve Zlíně Jiřím Pudilem a informoval mě, že už asi deset lékařů se mu ozvalo s tím, že nový návrh smlouvy podepíší. To jsem pochopitelně slyšel moc rád,“ dodal Král.

Irena Amchová, Zlínské noviny, 6.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?