Protesty v Hradišti: vznikla petice na podporu Karáska

25. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Dozorčí rada Uherskohradišťské nemocnice několik hodin jednala o sporech uvnitř zařízení. Rozhodnutí nepadlo, o setrvání ředitele Antonína Karáska rozhodne za tři týdny. Na stole jí mezitím přistála další petice: tentokrát na podporu současného vedení.


Několikahodinové jednání bez výsledku: tak lze stručně popsat včerejší zasedání rady. Jednání zkomplikovala další petice, kterou dozorčí rada obdržela. Tentokrát se zhruba sto padesát lékařů přimlouvá za to, aby Karásek ve vedení nemocnice zůstal.

„Když jsem to jen tak zběžně prohlédl, tak jsem zjistil, že stejná jména jsou v obou peticích,“ poznamenal pro ČTK předseda rady Ladislav Kryštof. Nejprve chce tedy rada zjistit, jak poměry v nemocnici skutečně vypadají. Karásek také dostal zhruba tři týdny na to, aby připravil návrhy, které by situaci vyřešily.

Může dojít i k odvolání ředitele

Kryštof nechtěl předjímat, jaké závěry rada přijme na jednání 14. dubna. Zároveň ale uvedl, že pokud „nebude vidět žádný výsledek, tak může padnout i návrh na odvolání ředitele z funkce“.

V případě, že by se tak skutečně stalo, konečný verdikt by byl na valné hromadě, tedy Radě Zlínského kraje. Ta se koná 18. dubna.

Celkově situaci ale rada hodnotí jako velmi vypjatou. Vyslechla zástupce primářů i vedení nemocnice.

Karásek nekomunikuje

Rada začala poměry uvnitř nemocnice řešit poté, co zhruba 200 zaměstnanců nemocnice sepsalo petici, ve které vyzývají k odvolání Karáska.

Ten totiž prý provádí kroky, které vnímají jednoznačně jako osobní mstu nejenom lékařům, kteří podali výpovědi, ale i primářům některých oddělení, kde výpovědí bylo nejvíce. Protest ale nevznikl ze strany odborů, iniciovaly ho samotní primáři.

Získat nějaké informace přímo od zaměstnanců nemocnice je téměř nemožné, s médii s odkazem na organizační řád nemocnice odmítají mluvit.

Podle zdroje Zdravotnictví a medicína, který si nepřál být jmenován, je ale hlavní problém v tom, že lékaři zapojení do akce Děkujeme, odcházíme mají mnohem nižší platové ohodnocení než ti, kteří byli poté přijati.

Ředitel totiž začal přijímat nové lékaře, zejména ze Slovenska, kteří pracují na dohodu o provedení práce a jejichž platy jsou jednou tak vyšší.

Karáskovi pomáhá kladné hospodaření

Nemocnice na Slovácku je jedinou ze čtyř krajských zdravotnických zařízení, jež dlouhodobě vykazuje kladný hospodářský výsledek, avšak personálně je velmi nestabilní.

Situace se vyhrotila při odborářské akci Děkujeme, odcházíme, pod kterou se podepsalo 46 doktorů, přibližně 26 procent.

Karásek zprvu odmítl jejich stažení výpovědí s tím, že si mají podat klasickou žádost o přijetí do pracovního poměru.

Nakonec je vzal zpět, doktoři ale ztratili nárok na věrnostní příspěvek. Nemocnice byla jedinou v Česku, která stažení výpovědí nechtěla akceptovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?