Proti tetanu se neočkuje. Není čím

25. 8. 2009 10:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři přestali očkovat proti tetanu. Důvod? Nejsou vakcíny. A těm posledním zbytkům, které lékaři mají, prochází posledního srpna jejich platnost. Jde o velký problém: Měsíčně má být v zemi očkováno přes 80 tisíc lidí - každý musí být očkován jednou za deset let...


Ministerstvo vypsalo pozdě soutěž na dodávku vakcín, ty mezitím došly. A ani náhradní firma je nedodala.

Distribuci vakcín do konce června zajišťovaly krajské hygienické stanice. Jenže ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že tuto úlohu od července převezme soukromá firma, která vzejde z výběrového řízení.

„Neměli jsme peníze na obnovu skladovacích prostor,“ vysvětluje důvod hlavní hygienik Michael Vít. Podle něj vše zkomplikovalo to, že se jeden z uchazečů o obří zakázku za více než miliardu korun odvolal.

Výběrové řízení na dodavatele ale ministerstvo vyhlásilo až koncem dubna. „Jde o zaspání ministerstva, které pozdě vypsalo soutěž,“ stěžuje si Jitka Škovránková z očkovacího centra pražské fakultní nemocnice Motol. Ministerstvo proto dočasně distribucí vakcín pověřilo firmu Avenier. Jenže ani ta podle lékařů není schopna vakcíny dodat.

„Neustále jim voláme, ale bez úspěchu,“ dodává Stanislava Moravcová z ordinace pražské lékařky Markéty Machové. Stanovisko firmy Avenier se HN nepodařilo získat. Telefonní operátorka firmy po celý den opakovala, že telefon na ředitele Petra Foukala není oprávněna předat. A sám Foukal na zanechané vzkazy nereagoval.

„Máme rozočkované lidi, kteří teď přijdou na druhou dávku a my ji nebudeme mít,“ varuje Moravcová. Hrozí proto, že budou muset projít celou očkovací kúrou znovu - a kromě toho, že to stojí peníze, tak to zatíží i jejich imunitní systém. Nedostatek vakcín proti tetanu sice neohrozí přímo zdraví lidí, ale v případě vážnějšího úrazu jim může vytáhnout nemálo peněz z kapsy. „Budou si muset zaplatit hyperimunní gamaglobulin, který nelze na rozdíl od očkování předepsat a hradit ze státního,“ vysvětluje Škovránková.

Podle Víta však úplná katastrofa nehrozí. Ministerstvo totiž prý v uplynulých dnech podepsalo smlouvu s francouzským dodavatelem i konsorciem distribučních firem, jehož členem je i Avenier. „První dodávky by již měly být na cestě do Česka,“ řekl Vít HN.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Marek Pokorný, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?