Protialkoholní stanice v Benešově nevznikne, nejsou na ni peníze

12. 4. 2013 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Benešov upustil od myšlenky vybudovat ve městě záchytnou protialkoholní stanici. Její provoz by byl nákladný a město by ho muselo z 90 procent financovat samo. Volné peníze na provoz nemá ani krajská nemocnice, řekl dnes novinářům místostarosta Tomáš Podhola (Volba pro město). Radnice podle něj počká na to, zda se neutěšenou situací kolem sítě záchytných stanic v Česku bude zabývat stát.


„Vzhledem k tomu, že by to bylo opravdu na bedrech města, a to de facto z 90 procent, tak od té myšlenky ustoupíme. Minulý týden jsem o tom jednal s panem ředitelem nemocnice, víceméně situace u nich je podobná,“ uvedl Podhola.

Nemocnice ani město by podle něj nemohly počítat s příspěvkem od kraje, který už dotuje ostatní záchytky v regionu. „Kdybychom to měli provozovat my, tak je to další věc, která nám bude zvyšovat pohledávky. Protože vymoci z někoho sedm tisíc za nocleh, je nemožné,“ podotkl starosta Jaroslav Hlavnička (Volba pro město).

Benešovští strážníci a policisté musejí vozit podnapilé lidi do Příbrami nebo do Kolína, což je dost daleko. Hlídku to zaměstná minimálně na čtyři hodiny a nemůže být vyslána k jiným zásahům.

Ve Středočeském kraji je protialkoholní záchytná stanice ještě v Mladé Boleslavi. Kraj záchytkám každoročně přispívá na provoz po milionu korun, další peníze přidávají města i obce v okolí. Krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) ČTK už dříve řekla, že Benešov s krajem oficiálně o záchytce nejednal. O omezování peněz pro současné stanice podle ní hejtmanství neuvažuje.

Tři středočeské protialkoholní stanice zaznamenaly v loňském roce nárůst počtu klientů. Do péče zdravotníků se dostalo 966 lidí, o 56 více než předloni. Téměř deset procent tvořily ženy. Noc v zařízení stojí až 4000 korun, zhruba polovina lidí ale složenky dobrovolně neplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?