Protidrogovou strategii vláda do konce roku nejspíš neprojedná

7. 11. 2018 13:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní strategii protidrogové politiky, která by měla platit od příštího roku, vláda do konce roku nejspíš neprojedná. Podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové, která působí při úřadu vlády, je na její přípravu potřeba víc času. Řekla to na dnešní odborné konferenci Alkohol a tabák v ČR v roce 2018. Vedralová nastoupila v srpnu, kdy vystřídala Jindřicha Vobořila, který pozici zastával osm let.


Svůj návrh strategie představil Vobořil před odchodem. Vedralová krátce po svém nástupu ČTK řekla, že bude jedním z podkladů pro její verzi. "Aktuálně jsme ve fázi druhého kola připomínek na pracovní linii," uvedla dnes Vedralová. Vládě měl být dokument předložen do konce roku.

"Zřejmě dojde k prodloužení termínu, protože si vyžaduje širší diskusi. Začala jsem na dokumentu pracovat až v srpnu, kdy jsem nastoupila," uvedla. Podle ní obsahuje vyvážený poměr mezi prevencí a represí. "Nově se chceme zaměřit na psychoaktivní léčivé přípravky a zneužívání nových technologií," dodala Vedralová.

Dokument se podle ní věnuje primární prevenci, snižování rizik, léčbě a sociálnímu začleňování, regulaci a snižování dostupnosti, financování a informacím, výzkumu a hodnocení. Po schválení strategie budou vypracovány tříleté akční plány zvlášť pro tabák, alkohol, hazard a moderní technologie a nelegální drogy.

Podle vedoucího Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktora Mravčíka by největší zdravotní přínosy měla regulace nabídky. Podle primáře Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Popova by se strategie měla zaměřit na dostupnost péče o závislé. "Neexistuje podpora ze strany zdravotních pojišťoven, není zjevně politická vůle ani ze strany jejich správních rad," uvedl Popov.

Musí být podle něj zajištěno to, co lze označit za zdravotní péči ve veřejném zájmu. Podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové je absurdní, že pojišťovny toto téma nezajímá. "Pojišťovny nezajímá ani to, že kouření snižuje účinnost řady léků, například psychiatrických, některé chemoterapie nebo až o polovinu u biologické léčby," dodala.

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray v diskusi uvedl, že zástupci výrobců alkoholu by se chtěli přípravy dokumentu účastnit, nebyli ale přizváni. Vedralová řekla, že zástupci Potravinářské komory, které je svaz součástí, jsou hostem meziresortní skupiny pro snížení škod působených alkoholem při úřadu vlády.

Vobořil z vedení odboru protidrogové politiky a z funkce národního protidrogového koordinátora odešel letos v květnu z osobních důvodů. V návrhu strategie doporučil například výraznější zdražení cigaret a alkoholu či využití procenta z daní z alkoholu, tabáku a hazardu na prevenci a léčbu. Hlavním cílem dokumentu není vymýtit kouření či pití, ale minimalizovat škody a dopady. Jmenování Vedralové, která předtím pracovala na ministerstvu zdravotnictví, kde se protidrogové politice věnovala, Vobořil a další odborníci kritizovali. Diskutovalo se také o přesunu funkce koordinátora pod ministerstvo zdravotnictví.

Protidrogová politika je široké téma. V Česku denně kouří 2,4 milionu lidí. Alkohol si denně dá 600.000 mužů a žen. Stále častěji pijí ale i děti. Problémy s hazardním hraním může mít kolem půl milionu lidí. Asi 120.000 je intenzivních kuřáků konopí. Na pervitinu a opiátech je závislých kolem 47.000 lidí. Léky nadužívá asi 900.000 Češek a Čechů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?