Protonová léčba by se mohla podle chystané vyhlášky proplácet

13. 11. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Protonová léčba u určitých nádorů by se mohla od července příštího roku začít proplácet ze zdravotního pojištění. Hradit by se měla dětem i dospělým. Počítá s tím návrh vyhlášky se seznamem výkonů, který zveřejnila na svém webu vláda.


Proplácet by se mohlo také monitorování pacientů s psychotickými onemocněními, kteří by mohli být nebezpeční sobě a okolí, po telefonu. O plánu hradit protonovou léčbu informoval server iDnes.cz.

Léčbu protonovým zářením poskytuje v Česku soukromé centrum Proton Therapy Center, které vzniklo za 3,5 miliardy korun v areálu Nemocnice Na Bulovce. S investorem uzavřel v roce 2006 tehdejší nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) smlouvu o smlouvě budoucí. Podle ní se mělo v centru léčit kolem 1600 pacientů za miliardu korun, a to 15 let. Ročně přitom do ozařování v ČR plynou asi dvě miliardy. VZP označila smlouvu za neplatnou. Letos v červenci oznámila, že dostala verdikt arbitrů, kteří jí dávají za pravdu.

Mezitím padlo několik trestních oznámení a žalob, a to z obou stran. Smlouvu s centrem uzavřela jen Vojenská zdravotní pojišťovna. VZP už dřív uvedla, že je pražská protonová léčba drahá, pacienty posílala do Mnichova. Ona a další dvě velké pojišťovny před časem oznámily, že nemocným léčbu protony uhradí, pokud ji nařídí lékaři.

Podle návrhu vyhlášky by se mělo začít proplácet 88 nových výkonů, z nich deset je ve veřejném zájmu. Většinou by se měly hradit od ledna. Podle ministerstva zdravotnictví je projednala pracovní skupina, jednání se účastnili zástupci zdravotníků i pojišťoven.

Protonová terapie by se mohla proplácet od července. U dětí by ji lékaři mohli „zvážit jako alternativu k fotonovému záření“ u nádorů mozku, vedlejších nosních dutin, pánve, chrupavek, kostí či oka, pokud není možné při fotonové léčbě zajistit ochranu zdravých tkání a orgánů. Podobný postup by byl u několika vybraných nádorů dospělých.

Celkem 18 výkonů navrhuje resort novelizovat, pět z nich pak ve veřejném zájmu. Patří mezi ně třeba vyšetření internistou. Hradit by se měl takzvaný telemonitoring pacientů s psychotickými onemocněními. Nemocný třeba mívá v telefonu aplikaci, v ní odpovídá na pár otázek. Lékař z toho pozná případné zhoršení stavu a upraví dávky léků. Program je součástí chystané reformy psychiatrické péče. Před nedávnem například žena se schizofrenií zaútočila ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Jeden student zemřel, tři lidé utrpěli zranění.

Podle autorů vyhlášky není možné stanovit, kolik bude zařazení nových výkonů stát peněz ze zdravotního pojištění. Bude to záležet i na tom, v jakém rozsahu zdravotní pojišťovny s lékaři a zařízeními péči nasmlouvají. Podle podkladů k vyhlášce by nové náklady vzniknout neměly. Srovnat by je prý měly úspory za neúčinné a zastaralé metody, které se ze seznamu vyřazují.

Vyhláška se obvykle mění jednou za rok. Ministerstvo změny zdůvodňuje vývojem medicíny a novými postupy, přístroji, technologiemi a materiály. „Je potřeba, aby vyhláška odpovídala aktuálnímu stavu medicíny, systému zdravotního pojištění a zdravotních služeb,“ uvedlo ministerstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?