Protonová terapie je dle HTA analýzy ekonomicky výhodná

30. 7. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Institute of Health Economics and Technology Assesment (iHETA) v HTA analýze porovnal protonovou terapii se stávajícími metodami při léčbě onkologických pacientů v ČR. Výsledky ukazují, že protonová terapie vykazuje ve vybraných diagnózách podstatně větší bezpečnost a ochranu zdravých tkání, což se promítá do zlepšení kvality života.


Analýza potvrzuje, že cena protonové terapie je v případech, pro které je indikována, konkurenceschopná s cenou precizních technik fotonové radioterapie a z dlouhodobého hlediska plátci zdravotní péče přináší výraznou finanční úsporu díky významně lepší kvalitě života pacientů, kteří po šetrnějším ozáření zbytečně netrpí nežádoucími dlouhodobými účinky.

Kvalita života po ozařování mozku

Podstatný medicínsko-společenský význam má rovněž parametr QALY (quality adjusted life years) označující získané roky standardně kvalitního života a zohledňující jak délku, tak i kvalitu života. Dobrou ilustrací rozdílných hodnot tohoto parametru u protonů a u fotonů jsou například dětské mozkové nádory. Fotonová radioterapie kvůli svým fyzikálním vlastnostem přináší pacientům častější výskyt a nepříznivější průběh mnohdy výrazně handicapujících nežádoucích účinků, což se cestou nízké kvality života projeví také ve snížení hodnoty QALY. Další život dítěte je poznamenán snížením intelektu, poruchou paměti, hormonální dysfunkcí nebo těžkými deformacemi kostí.

Korektní analýza nákladové efektivity vždy hodnotí i náklady na řešení těchto komplikací, což se pak mnohdy zásadním způsobem odráží v konečné ceně terapie. Ze studie kupříkladu vyplývá, že náklady na vyrovnání trvalých postižení během životního cyklu (ztráta sluchu, deficit růstového hormonu atd.) jsou až 15násobně vyšší po fotonové radioterapii, zatímco následky po léčbě pomocí protonů jsou téměř nulové.

Nákladná léčba a úspory systému

U rakoviny prostaty se cena za získaný rok kvalitního života pohybuje od 250 tisíc korun/QALY podle stadia a stáří pacienta. U ní je léčba protony (za 263 tisíc korun) co do přímých nákladů zdravotních pojišťoven v ČR v porovnání s fotonovou radioterapií RapidArc (324 tisíc korun) levnější, s rozdílem 61 tisíc. Výhodou protonů je navíc opět vyšší kvalita života bez rizika snížené sexuální potence a rizika inkontinence moči i stolice reprezentována ziskem 0,42 QALY navíc.

„Léčba karcinomu prostaty konvenční radioterapií neposkytuje uspokojivou kontrolu nádoru při akceptaci nežádoucích účinků. Protonová terapie nabízí lepší eskalaci dávky i lepší dávkovou distribuci do nádoru. Celkem bylo identifikováno 21 studií hodnotících účinnost a bezpečnost protonové terapie v léčbě rakoviny prostaty,“ uvádějí autoři analýzy Klára Kruntorádová a Tomáš Doležal z iHETA.

Americká společnost radiační onkologie (ASTRO) také již oficiálně potvrdila přínos protonové léčby v případě karcinomu prostaty. „Při léčbě 600 českých pacientů s karcinomem prostaty protonová terapie přinese českým zdravotním pojišťovnám roční úsporu ve výši 54 milionů korun,“ uvádí příklad ředitel pražského protonového centra prof. Manfred Herbst.

„Již dnes můžeme prezentovat výborné výsledky léčby dětských pacientů. V pražském centru se budeme nadále věnovat především léčbě nádorů mozku, prostaty, plic, slinivky břišní a nádorům v oblasti hlavy a krku,“ upřesňuje profesor Herbst.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?