Protonové centrum má na čekací listině 35 pacientů, čeká se na VZP

28. 2. 2013 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Na čekací listině pražského Protonového centra bylo ke včerejšku 35 pacientů s rakovinou, kteří už dva měsíce čekají na to, až jim léčbu schválí jejich zdravotní pojišťovna. Novinářům to řekl hlavní lékař centra Jiří Kubeš. Jde podle něj o klienty všech pojišťoven, nejen Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). VZP si vyžádala doplnění k dokumentaci těchto pacientů, zatím je prý nedostala.


Soukromé centrum vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy korun nemá smlouvu s žádnou pojišťovnou. Správní rada VZP souhlasí, aby VZP uhradila i bez smlouvy léčení těch pacientů, u kterých protonové ozařování bude jedinou možností. Posoudit to mají odborníci z komplexních onkologických center. Nabídnutá cena přitom nesmí být vyšší než v zahraničí.

Kdo odpovídá za zdraví pojištěnce?

Kubeš uvedl, že na Protonové centrum se část pacientů obrátila už s doporučením z komplexního onkologického centra, část si vyhledala Protonové centrum sama. Návod k sepsání žádosti o úhrady není, takže je centrum formulovalo samo. Minulý týden VZP žádosti jako neúplné zamítla a zaslala přesný návod, co mají obsahovat.

Protonové centrum to sdělilo pacientům, mají si doporučení domluvit ve svém komplexním onkologickém centru. „Můj názor je ten, že za zdraví pojištěnce a za úhradu jeho léčby je odpovědná zdravotní pojišťovna. Tento přesun odpovědnosti na lékaře není správný,“ shrnul Kubeš.

VZP podle ředitele odboru komunikace Vlastimila Sršně obdržela seznam pacientů bez zdůvodnění, na jakém základě by měla léčbu hradit. „Standardní postup je, že rozhodne konzilium v onkologickém centru a dá návrh reviznímu lékaři pojišťovny ke schválení,“ řekl Sršeň ČTK.

Předseda České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu profesor Jiří Vorlíček ČTK řekl, že zatím žádné žádosti k doplnění nedostali. Vědí, že nutnost léčby musí potvrdit multidisciplinární tým. Pojišťovna pak porovná ceny, zda je možné poskytnout léčbu v tuzemsku levnější.

Na ozařování jdou ročně v ČR dvě miliardy korun. Rakovina je nově zjištěna u 80.000 lidí, na radiologickou léčbu směřuje 35.000. Protonové centrum má kapacity pro 2500 pacientů.

Profesor odmítl kritiku, že jiná ozařovací centra brání nástupu protonu, aby nepřišla o pacienty. „Indikace jsou maximálně u stovky pacientů ročně. U ostatních jsou výsledky stejné, když se ozařují na stávajících přístrojích,“ řekl a připomněl, že za evropské peníze se v posledních letech vybavila centra špičkovou technikou.

VZP dala na Protonové centrum trestní oznámení a odmítá s ním uzavřít kontrakt, který centrum žádá na základě smlouvy o smlouvě budoucí. Tu v roce 2006 podepsal nucený správce, VZP ji zpochybňuje. Musela by 15 let platit miliardu ročně. Právník centra Lukáš Michna ČTK řekl, že o obsahu trestního oznámení nemá informace, policie se zatím na centrum neobrátila.

Češi se zatím nedočkali, zájem mají cizinci

Pojišťovny doposud schválily léčbu dvou českých pacientů, u kterých lékaři potvrdili, že jiná léčba možná není. Jsou to klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny.

K úhradě léčby generální ředitel Protonového centra Manfred Herbst doplnil, že centrum bylo vybudováno, aby léčilo především české pacienty a je na jejich léčbu připraveno.

Centrum už léčí pacienty ze zahraničí, zájem prý má Rusko, Ukrajina, Norsko či Švédsko. Z Británie by se mělo přijet léčit 50 dětí, protože právě pro dětské pacienty je protonová léčba nejvhodnější. „Zatímco na ozařování v našem centru čekají zahraniční pacienti dva týdny, čeští pacienti se ho až na výjimky nedočkali ani za dva měsíce,“ uvedl.

Cena protonů

Podle ministerstva zdravotnictví je léčba protony pětkrát dražší než konvenční ozařování, výsledky prý nejsou podle dostupných dat lepší.

Centrum včera předložilo své kalkulace, například léčba prostaty vyjde na 263.000 korun. Klasické ozařování v některých centrech je levnější, ale v těch, která jsou vybavena nejmodernější technikou, je prý dražší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?