Protonové centrum má po roce smlouvu - s Vojenskou pojišťovnou

4. 10. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) podepsala s pražským Protonovým centrem jako první v Česku dlouhodobou smlouvu. ČTK to sdělili zástupci centra Vladimír Šulc a pojišťovny Richard Medek. Centrum má smlouvu se slovenskou všeobecnou pojišťovnou. Usiluje o smlouvu s českými pojišťovnami od loňska.


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ale odmítla uznat dokument, podle kterého by platila centru 15 let miliardu korun ročně. Prvního pacienta centrum přijalo 5. prosince 2012.

Protonovou léčbu podporuje Česká onkologická společnost v indikovaných případech, pokud ji doporučí tým komplexního onkologického centra. Pojišťovny by pak měly zohlednit ceny a vyslat pacienta do centra, kde to vyjde levněji. Podle VZP léčí levněji centrum v Mnichově.

Šulc k tomu upřesnil, že pro pojištěnce VoZP byl dohodnut jiný postup - právo rozhodnout o způsobu léčby je na lékařích Protonového centra kooperujících s onkologickými centry. „Navíc úkolem onkologů z komplexních onkologických center není v žádném případě posuzovat cenu, nýbrž zdravotní stav pacienta,“ zdůraznil.

Medek doplnil, že VoZP vždy poměřuje cenu léčby s výhodností léčebného postupu pro pacienta. „Co se týče protonové léčby, v současné době nám nejvýhodnější podmínky nabídlo Protonové centrum v Praze,“ řekl.

Ocenil, že pojištěnci VoZP mají neomezený přístup k léčbě rakoviny v pražském centru nejmodernější, šetrnou a účinnou metodou. „A to ve všech diagnózách, v nichž je protonová terapie jasně lepší než klasická fotonová, včetně rakoviny prostaty, která v ČR ročně postihne na 7000 mužů,“ řekl Medek.
V léčbě se tak podle něj otevírají nové možnosti pro příslušníky armády, účastníky zahraničních misí, ale také pro dospělé i dětské klienty z řad široké veřejnosti.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK řekl, že se nebrání uzavření smlouvy za standardních cenových podmínek a na diagnózy a počty pacientů, které jsou obvyklé ve vyspělých evropských zemích a doporučené odbornými lékařskými společnostmi. „Bohužel, na žádném ze série jednání, která VZP s Protonovým centrem vedla, nebylo centrum ochotno na takový návrh přistoupit,“ řekl.

VoZP bude podle mluvčího podporovat spolupráci odborníků z pražského protonového centra a lékařů komplexních onkologických center při indikaci pacientů, včetně odborného posouzení akreditovaných konzultantů VoZP.

Hlavní lékař Protonového centra Jiří Kubeš doplnil, že protonovým svazkem se léčí vybrané nádory centrální nervové soustavy, nádory nosních dutin, slinných žláz, nosohltanu, nádory v dětském věku, vybrané případy lymfomů, nádory slinivky břišní, jícnu, nádory jater, tedy ne metastázy v nich, nádory plic vybraných stádií a nádory prostaty, které se ještě nerozšířily do těla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?