Protonové centrum trvá na tom, aby léčbu indikovali jeho lékaři

16. 4. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
O svých návrzích smluv budou Protonové centrum a Všeobecná zdravotní pojišťovna znovu jednat příští týden. Protonové centrum připravilo návrh smlouvy s VZP, ve kterém trvá na tom, aby léčbu indikovali lékaři tohoto zařízení.


Pojišťovna naopak chce, aby u každého konkrétního pacienta posoudil a schválil léčbu tým odborníků komplexního onkologického centra. Ta mají podle VZP nejlepší přehled o spektru možných léčebných postupů, takže mohou také zvážit, který z těchto postupů je pro jejich pacienta nejvhodnější.

„Obě strany si dnes navzájem předložily své návrhy smluv s tím, že je zanalyzují. Další jednání je předběžně domluveno na příští týden,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

„V zásadě jde o to, aby protonové centrum mělo stejný status jako mají zařízení podobného charakteru, například zařízení s gama nožem,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu pro protonovou terapii Mirka Čejková. Ředitelka pro strategii a marketing centra Iva Taťounová doplnila, že pokud se o návrhu centra „nebude nějak diskutovat, bohužel budou muset konstatovat, že léčba zůstane pacientům nepřístupná“.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek v pondělí prohlásil, že pokud protonové centrum ukončí právní spory s pojišťovnou, nabídne mu VZP standardní smlouvu. V ní bude seznam indikací podle doporučení Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky jako nejvyšší autority v oboru. Nebude tedy vyčíslovat počty pacientů ani celkové náklady, jež VZP na léčbu ročně dá.

Mluvčí centra Vladimír Šulc v pondělí uvedl, že centrum už přes rok nabízí řešení sporu, vyšlo pojišťovně vstříc ve všech směrech, například akceptovalo cenu a dobu trvání kontraktu a nabídlo i stažení arbitráže.

Případem protonového centra se od loňska zabývá policie, v listopadu obvinila jednoho člověka. Spor se vede o platnost smlouvy o smlouvě budoucí, kterou v roce 2006 podepsal tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka bez schválení správní rady, či ministerstva, kde tehdy pracoval. Zpochybňovaný dokument garantoval centru po dobu 15 let miliardu korun za zhruba 1600 pacientů ročně. V celé ČR jdou na ozařování ročně dvě miliardy, centrum by tak spotřebovalo polovinu všech peněz.

Vede se několik soudních sporů na neplatnost smlouvy, bylo podáno trestní oznámení na Pečenku. Chystá se také arbitráž ze strany protonového centra proto, že VZP smlouvu nechce naplňovat a právně ji napadá.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun. Smlouvu s centrem má ze sedmi pojišťoven pouze Vojenská zdravotní pojišťovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?