Protonové centrum vymáhá ušlý zisk, raději by se prý dohodlo

28. 8. 2013 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražské protonové centrum, které od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) soudně vymáhá ušlý zisk za půl roku 93 milionů korun, by se podle svého mluvčího raději dohodlo s VZP na smluvním plnění. O žalobě, kterou podalo v červenci, by měl rozhodčí soud jednat v září.


Centrum nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou. Podle mluvčího VZP se centrum domáhá zisku, který nemá ve zdravotnictví obdoby. Správní rada VZP smlouvu s protonovým centrem neschválila.

„Pokud by VZP přistoupila na věcné jednání o postupném nárůstu pacientů, žalobu stáhneme a žádný soudní spor být nemusí. Chceme jednat, nechceme se soudit,“ řekl ČTK mluvčí centra Vladimír Šulc.

Soukromé centrum na Bulovce, které bylo vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun, trvá na platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, která mu od VZP zajišťuje na 15 let každý rok 1,2 miliardy korun. VZP platnost dokumentu zpochybňuje. Ujišťuje své pojištěnce, že léčení protony jim zajistí. Do pražského centra je ale pošle jen v případech, kdy je cenová nabídka výhodnější než nabídka mnichovského centra.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK řekl, že podle jednoduchého výpočtu předpokládá centrum roční zisk jen díky platbám VZP přes 186 milionů korun. VZP má 60 procent pojištěnců, centrum tak prý plánuje inkasovat z veřejného zdravotního pojištění jako svůj zisk 311 milionů korun ročně.

„Je zvláštní, když soukromé centrum vydává za vstřícný krok žalobu, v níž se na VZP dožaduje takového zisku,“ poznamenal Tichý a připomněl, že podle odborníků je na léčení protonem v ČR jen 100 až 200 pacientů ročně. Ze smlouvy o smlouvě budoucí vyplývá ročně 1650 léčených klientů VZP.

Šulc uvedl, že vstřícný krok je v tom, že do konce roku bude centrum léčit 450 klientů VZP. „Chceme postupný náběh, nechceme tlačit na kvantitu v tuto chvíli a narušit systém financování péče,“ zdůraznil s tím, že původně dojednaný roční počet by byl naplněn až v roce 2016.

Mluvčí VZP připomněl, že 311 milionů, jež by mohlo centrum získat za rok ze zdravotního pojištění jako svůj zisk, jsou kompletní náklady na roční provoz jedné středně velké nemocnice. „Chce-li centrum inkasovat takový zisk, pak je logické, že má zhruba dvojnásobné ceny například oproti mnichovskému centru,“ uvedl.

Šulc k tomu řekl, že cena léčby v pražském centru je při navrhovaném mixu diagnóz 467.000 korun. Je to podle něj zdaleka nejméně mezi všemi zahraničními protonovými centry. Léčit pacienty v ČR je podle pražského centra pro české zdravotnictví výhodné, VZP tvrdí opak.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?