Provoz záchytek je velmi drahý, lidé navíc velmi často za svůj pobyt vůbec nezaplatí

21. 5. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlužníci a nákladný provoz. To jsou dva hlavní důvody, proč města značně zatěžuje provoz záchytných stanic. Ve Středočeském kraji nyní fungují tři: v Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami. Jenže právě příbramská záchytka má budoucnost nejistou, nesplňuje totiž nové hygienické předpisy.


Podle místostarosty Příbrami Václava Černého (ODS) nechce radnice záchytku dál financovat a ještě investovat do modernizace. Krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (ČSSD) přiznala, že kraj zatím neví, jak situaci řešit. „Příbram chtěla záchytku převést na oblastní nemocnici, o čemž jsme začali trochu uvažovat, ale jak to budeme dál řešit, nemáme ještě úplně ujasněno, protože jsou to skutečně velké náklady,“ řekla.

Pokud příbramská záchytka skutečně zanikne, v některých středočeských okresech podle radní nezbude nic jiného než vozit podnapilé lidi do zařízení v jiných regionech.

Kraj záchytkám každoročně přispívá na provoz po milionu korun, další peníze přidávají města i obce v okolí. Přesto musejí radnice provoz záchytek výrazně dotovat.

V Kolíně se už rozhodli řešit problém s nedostatkem peněz zvýšením poplatku za nocleh na dvojnásobek. Nakolik je toto rozhodnutí účinné, je otázkou. Klienty jsou často lidé bez domova a vymáhání poplatků není zrovna úspěšné. „Bohužel přibývá i hodně cizinců, od kterých poplatek za pobyt na záchytce jen velmi těžko dostáváme nazpátek, a tím nám narůstají naše výdaje,“ podotkla Fialová.

O zřízení nové záchytky nedávno uvažovali v Benešově, nakonec od toho ale upustili. Její provoz by byl podle místostarosty Tomáše Podholy (Volba pro město) nákladný a město by ho muselo z 90 procent financovat samo.
Volné peníze na provoz nemá ani benešovská nemocnice. Benešovští strážníci a policisté přitom musejí vozit podnapilé lidi do Příbrami nebo do Kolína, což je dost daleko. Hlídku to zaměstná minimálně na čtyři hodiny a nemůže být vyslána k jiným zásahům. Ivan Šedivý (ODS), místostarosta Příbrami dodal, že radnice by uvítala, kdyby stanici provozovala krajská nemocnice. „Jednáme s krajem, musíme se dohodnout na základních principech. Myslím si, že ani město, ani kraj nekladou překážky,“ tvrdí Šedivý. Pokud příbramská protialkoholní stanice zanikne nebo se přestěhuje jinam, uvolněné prostory budou sloužit lidem bez přístřeší. Radnice plánuje, že do nich rozšíří sousední noclehárnu pro bezdomovce, jíž by se tak zdvojnásobila kapacita zhruba na 20 lůžek. Vzniknout by zde mohla hlavně lůžka pro ženy, kterých je v současném zařízení nedostatečné množství.


Středočeské záchytky

Tři středočeské protialkoholní stanice zaznamenaly loni nárůst počtu klientů. Do péče zdravotníků se dostalo 966 lidí, což je o 56 více než předloni. Téměř deset procent klientely tvořily ženy.

Příbram – 1500 korun/noc

Kolín – 3000 korun/noc

Mladá Boleslav – 4000 korun/noc

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?