Provozní zisk firmy Bayer loni klesl téměř o polovinu

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Provozní zisk německé společnosti Bayer se v loňském roce bez zahrnutí mimořádných položek snížil o 46 procent na 989 milionů eur. Generální ředitel společnosti uvedl, že firma nyní čelí 8400 žalobám kvůli léku Baycol...


LEVERKUSEN - Provozní zisk německé chemické a farmaceutické společnosti Bayer se v loňském roce bez zahrnutí mimořádných položek snížil o 46 procent na 989 milionů eur. Dnes to oznámila firma s tím, že je pod značným tlakem kvůli léku proti cholesterolu Baycol, který byla před časem nucena stáhnout z trhu.

Provozní zisk však překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 967 milionů eur. Firma dnes rovněž potvrdila, že letos počítá s nárůstem provozního zisku. Čistý zisk se loni zvýšil o deset procent na 1,1 miliardy eur především díky prodeji aktiv, zatímco tržby klesly o jedno procento na 29 miliard eur.

Generální ředitel společnosti Werner Wenning uvedl, že firma nyní čelí 8400 žalobám kvůli léku Baycol, z nichž je 4600 zhruba identických a podaných stejnou právnickou firmou. Společnost Bayer dosud urovnala spory ohledně Baycolu s více 500 osobami za zhruba 140 milionů eur a v současnosti jedná o urovnání několika stovek dalších případů.

Společnost Bayer stahovala z trhu Baycol v srpnu 2001 poté, co se zjistila jeho spojitost s více než padesátkou úmrtí pacientů ve světě. Od té doby počet takových úmrtí přesáhl stovku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?