Průlom britských vědců v boji proti malárii

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tým britských vědců identifikoval strukturu proteinu, který až dosud umožňoval parazitu malárie odolávat léčbě. Uvádí se to v nejnovějším vydání odborného časopisu Nature Structural Biology...


EDINBURGH - O článku včera informovala agentura AFP.

„Nyní můžeme využít strukturu tohoto proteinu ke zdokonalení nové generace léků, které překonají rezistenci malárie,“ řekl profesor Malcolm Walkinshaw z Institutu buněčné a molekulární biologie Edinburghské univerzity ve Skotsku.

„Tento protein byl studován již dlouho, ale dosud nikdo nebyl schopen stanovit podrobně jeho strukturu,“ vysvětlil vědec. „Jde o skutečný průlom,“ zdůraznil. „Problém rezistence vůči lékům je společný všem infekčním nemocem, nejen malárii,“ připomněl profesor Walkinshaw.

Podle časopisu Nature Structural Biology spolupracovali vědci z Edinburghské univerzity se svými kolegy z institutu Biotec v Bangkoku (Thajsko).

Malárii způsobuje parazitický prvok rodu Plasmodium, který se do těla dostává komářím štípnutím. V těle putuje krevním oběhem do jater, kde se množí a vytváří shluk obsahující tisíce parazitů. Tento shluk se po několika dnech roztrhne a noví parazité napadají červené krvinky. V krvinkách parazit produkuje stovky dalších potomků. Parazité dokáží tímto způsobem zničit až 70 procent červených krvinek postiženého, což vede k chudokrevnosti, horečce a nakonec smrti.

Malárie, nemoc přenášená komáry, postihuje ročně nejméně 300 miliónů lidí; 1,5 miliónu až 2,7 miliónu jich zabíjí, z toho kolem 90 procent v subsaharské Africe.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?