Pruská modř bude Američany chránit proti útoku

3. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká vláda vyzvala farmaceutické společnosti, aby začaly vyrábět pilulky pruské modři, které mohou posloužit k ochraně lidí vystavených tzv. špinavé radioaktivní bombě...


WASHINGTON - Informovala o tom agentura Reuters.

Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) vyzval výrobce, aby zažádali o licence na výrobu 500miligramových pilulek přípravku užívaného dosud především malíři. Hexakyanoželeznatan se osvědčil při léčbě osob vystavených radioaktivitě, například cesiu-137. V malířství se používá od začátku 18. století.

Podle mluvčí FDA se v USA pruská modř vyrábí, ale nikoli jako farmaceutický produkt. Od 60. let se používá experimentálně jako prostředek, který má usnadnit vyloučení cesia nebo thallia z těla. Jiné způsoby pomoci osobám vystaveným těmto látkám FDA neschválila.

Pruská modř byla použita v Brazílii v roce 1987 pro léčbu 250 lidí kontaminovaných cesiem-137 na jedné onkologické klinice.

Loni byl v USA dopaden Jose Padilla, který chtěl údajně s pomocí Al-Káidy použít tzv. špinavou bombu. Je to konvenční nálož s pláštěm z radioaktivního materiálu, který se po výbuchu rozptýlí a zamoří široké okolí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?