Průzkum: Češi kvůli krizi šetří na lécích, posilují prevenci

29. 6. 2009 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Češi pod vlivem krize začínají šetřit na lécích a více dbají na zdravotní prevenci. Z průzkumu společnosti Nielsen v 50 zemích světa vyplynulo, že třikrát častěji než ostatní národy hodlají Češi kupovat přípravky, které mají preventivní charakter. Jsou ochotni zaplatit si za předcházení nemocem, aby pak ušetřili za léčení...


„Změnu v dosavadních nákupech léků pod vlivem krize předpokládá 40 procent Čechů. Z nich devět procent omezí nákup léků, které jsou k dostání bez receptu, 12 procent chce více kupovat přírodní prostředky a šest procent preventivní přípravky,“ shrnula výsledky průzkumu Gabriela Milková ze společnosti, která průzkum provedla.

Letos oproti loňsku stoupla v Česku spotřeba vitaminů, minerálů a jejich kombinací a výživových doplňků v počtu balení o 18 procent a v cenách o 20 procent. Vliv na to má vedle masivní reklamy i to, že od loňského ledna platí lidé u lékaře a za léky na recept regulační poplatky. Za doplňky a vitaminy ho neplatí a nemusejí kvůli tomu ani jít k lékaři, který by od nich rovněž vybral poplatek.

V průzkumu odpovídalo 25.000 lidí z 50 zemí. Změnu nákupního chování pod vlivem krize připustilo celkově 46 procent lidí, tedy o šest procent více než v Česku. V Evropě a USA jen necelá třetina, v Asii a Pacifiku 57 procent. Z jednotlivých zemí zřejmě udělají největší změny pod vlivem krize Číňané (79 procent) a nejmenší Dánové (pět procent).

S omezením nákupu volně prodejných léků počítá celosvětově 12 procent lidí, v Evropě nejčastěji Řekové (17 procent), nejméně Dánové (jedno procento). České výsledky (devět procent) jsou zhruba uprostřed škály.

Naopak ve volbě přírodních a tradičních způsobů léčby Češi předstihli průměr, k němuž se přiklonilo celosvětově devět procent lidí, v Česku 12 procent. „Američané k tradičním postupům a přírodní léčbě tolik netíhnou. Své výdaje budou snižovat nižší frekvencí nákupů a výběrem levnějších produktů,“ vysvětlila Milková.

Nad průměrem je Česko i ve volbě preventivních léků, které chce volit šest procent Čechů, ve světě jen dvě procenta lidí.

Rozdíly mezi Severní Amerikou a ostatním světem jsou patrné i při porovnání toho, co lidi nejvíce ovlivňuje při výběru léku bez předpisu. Evropané a zbytek světa považují za důležité, že lék funguje, dají na radu lékárníka a záruku bezpečnosti. V Severní Americe hraje doporučení lékárníka podstatně menší roli, hlavním faktorem je cena.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?