Průzkum: Lidé se proti prasečí chřipce spíše očkovat nechtějí

10. 11. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé se proti prasečí chřipce spíše očkovat nechtějí. Ze 391 telefonicky dotázaných Čechů jich bylo proti očkování 63 procent. Průzkum zorganizovala začátkem listopadu společnost Aspectio.


Češi v současné době ani nemají možnost se nechat očkovat, pokud nepatří do některé z rizikových skupin. Lidé, kteří odmítají očkování, tvrdí, že se šíření chřipkové epidemie nebojí, nebo mají strach z vedlejších účinků. Mnozí také nepovažují očkování proti prasečí chřipce za dostatečně testované.

Očkování proti prasečí chřipce má v Česku začít koncem tohoto měsíce. Návrh počítá s očkováním půl milionu lidí. Zahrnuje to 250.000 chronicky nemocných pacientů, 137.000 zdravotníků a 113.000 zástupců kritické infrastruktury.

Vláda objednala milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce, rezerva umožňuje zahrnout do očkování také všechny těhotné ženy ve druhém a třetím trimestru.

Uvažuje se o očkování dětí, zatím chybějí testy. Zatím odborníci doporučují nechat se očkovat proti běžné chřipce, aby se předešlo zdravotním komplikacím v případě souběhu onemocnění.

Ačkoli lidé dotázaní v průzkumu agentury Aspectio neměli z chřipkové epidemie v ČR strach, dvě pětiny dotázaných si myslí, že země na ni není dostatečně připravená.

Skoro tři pětiny respondentů (59 procent) si myslí, že mají o chřipce dostatek informací, opačný názor uvedlo 31 procent a desetina se o prasečí chřipku nezajímá. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 35 procent dotázaných si myslí, že svět bude v blízké době čelit chřipkové pandemii.

Skoro polovina respondentů (49 procent) se neobává, že se epidemie prasečí chřipky v nejbližší době objeví v Česku. Opačný názor mělo 37 procent dotázaných. Statisticky výrazně méně se šíření chřipky bojí lidé s vysokoškolským vzděláním, největší strach mají lidé se vzděláním základním.

Z hlediska pohlaví se chřipky výrazně více obávají ženy, zatímco muži tvrdí, že se o ni nezajímají. Epidemie se nejméně bojí lidé ve věku do 24 let, nejvíce pak občané starší 40 let.

V Česku bylo dosud evidováno zhruba 400 potvrzených případů prasečí chřipky. Počty nově nakažených nyní stoupají po desítkách týdně. Podle spolutvůrce nemocničních pandemických plánů Václava Chmelíka stojí Česko na prahu první vlny chřipkové pandemie.

Prasečí chřipka si zatím v ČR vyžádala jednu oběť - ženu z Karlovarska. Úmrtí u ní souviselo s celkovým oslabením organismu řadou dalších onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?