Průzkum: Pětina diabetiků se kvůli nemoci cítí být diskriminována

8. 11. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pětina diabetiků se kvůli své nemoci cítí být diskriminována, skoro polovina je kvůli chorobě ve stresu a více než desetina trpí depresemi. Novinářům to řekl zástupce vedoucího diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice Martin Prázný.


Data jsou ze studie DAWN2, jíž se účastnilo v 17 státech přes 15.000 lidí, z nichž bylo 8596 diabetiků.

Změnit postoj k diabetikům a zlepšit jejich spolupráci při léčbě mají akce spojené se Světovým dnem diabetu. Připadá na 14. listopad, výroční den narození spoluobjevitele inzulinu Fredericka Bantinga.

V ČR se loni léčilo s diabetem 841.000 lidí, jejich léčba stála přes 28 miliard korun. Drahá je hlavně léčba komplikací. Zhruba čtvrt milionu lidí v Česku o své cukrovce neví, a tedy nemohou být správně léčeni.

Ve studii DAWN2 odpovídali spolu s pacienty členové jejich rodin, zdravotníci a zástupci pacientských organizací. Potvrdilo se, že nemoc má dlouhodobý dopad na psychiku diabetiků - 45 procent je ve stresu, 14 procent trpí depresí. Finanční potíže kvůli nemoci má 44 procent, 35 procent omezuje v práci a studiu, 21 procentům zhoršila vztahy s rodinou. Ve stresu jsou i členové rodiny, 40 procent se obává o život diabetika. Pomoci chce 46 procent členů rodiny, 37 procent ale neví jak.

Podle Prázného je ideální, když spolu s pacientem přijde do ordinace někdo z jeho blízkých. Otázky by si měli napsat doma v klidu a vyptat se na vše, s čím potřebují poradit. Zdravotní pojišťovny hradí jen čtyři konzultace do roka, každá může trvat nanejvýš hodinu. Aktivní přístup k léčbě je podle Prázného klíčový pro její úspěch. „Kdyby bylo možné poskytnout více hodin edukace, život pacientů by to prodloužilo,“ řekl.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?