První český inkubátor putuje do Mongolska

22. 6. 2016 18:50
přidejte názor
Autor: Redakce

Českobudějovická společnost TSE, která je jediným výrobcem novorozeneckých inkubátorů v České republice, darovala svůj přístroj do Mongolska. Zdravotnický prostředek zlepší úroveň neonatologické péče v dětské nemocnici v Ulánbátaru.




Zařízení v hodnotě 150 tisíc korun odcestuje do Mongolska v srpnu. Předání je výsledkem dvouletého jednání mezi společností TSE, Českovýchodoasijskou obchodní komorou a mongolskou vládou.
Zdravotnictví v Mongolsku se od počátku 90. let dostává pozvolna na lepší úroveň. Přesto je zde zejména technické vybavení velmi zastaralé. Podle dětského fondu OSN UNICEF byla v roce 2015 v Mongolsku novorozenecká úmrtnost pětkrát vyšší než v ČR. Inkubátor bude umístěn v hlavním městě Ulánbátaru na neonatologickém oddělení dětské státní nemocnice Central Resort for Children, tamní lékaři očekávají výrazné zkvalitnění neonatologické péče o předčasně narozené děti a komplikované případy.
Inkubátor SI 610-1, který je čtvrtou, nejnovější generací českých novorozeneckých inkubátorů, začala společnost vyrábět v loňském roce. Jeho využití je široké – od standardní až po intenzivní péči. Kromě českých a evropských nemocnic pomáhají jihočeské inkubátory zachraňovat životy také v Latinské Americe, Africe, Rusku či na Blízkém východě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?