První čeští pacienti dostali ve FN Motol unikátní ICD

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Lékaři Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol implantovali jako první u nás nový typ kardioverteru-defibrilátoru (ICD), který pacientům umožňuje podstoupit celotělovou magnetickou rezonanci (MRI).




V České republice je každým rokem implantován kardioverter-defibrilátor asi 3 tisícům nemocných. I přes pokroky ve vývoji technologií ICD zůstávalo pro pacienty doposud výrazné omezení – s implantovaným přístrojem nebylo možné podstoupit celotělovou magnetickou rezonanci. Popsaný problém nyní řeší unikátní ICD společnosti Medtronic s označením Evera MRI SureScan.
Nový kardioverter-defibrilátor implantovali lékaři Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol prvním dospělým pacientům u nás. Tito nemocní, stejně jako další, kteří budou následovat, budou moci v případě potřeby využívat předností magnetické rezonance bez omezení.
Česká republika patří k zemím s nejvyšším počtem implantovaných ICD přístrojů na počet obyvatel v Evropě, vývoj posledních let navíc ukazuje stále rostoucí trend v počtu pacientů vyžadujících ICD. „Pokud jde o implantace ICD, naše pracoviště patří mezi centra s velkým nárůstem počtu výkonů v posledních letech a provádí jejich kompletní spektrum. Poskytovat tu nejlepší péči pacientům je i do budoucna naší prioritou,“ říká vedoucí lékař oddělení arytmologie FN Motol MUDr. Václav Durdil.

Rezonance bez omezení

Vyloučení pacientů z možnosti vyšetření celotělovou magnetickou rezonancí představovalo až doposud velký problém. „Kvůli nebezpečí narušení funkce přístroje magnetickým polem nebyla magnetická rezonance celého těla s žádným kardioverteremdefibrilátorem možná. Pouze velmi omezené množství přístrojů umožňovalo takzvané ‚podmíněné‘ vyšetření magnetickou rezonancí – tedy jen určitých částí těla a bez možnosti skenovat oblast hrudníku,“ dodává přednosta Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Josef Veselka, CSc.
„Vyšetření magnetickou rezonancí má stále větší význam i v kardiologii a některé unikátní informace, jež MRI přináší, proto bude možné získat i u nositelů ICD, což může přispět k lepší léčbě těchto nemocných,“ uzavírá doc. MUDr. Lucie Riedlbauchová, Ph. D., z téže kliniky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?