První chirurgická klinika UK oslavila 130 let existence

30. 4. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 3,5 milionu ambulantních ošetření, téměř 600.000 operací a 800.000 hospitalizací má podle operačních knih a dokumentace na kontě za 130 let existence první chirurgická klinika Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Uvedla to mluvčí nemocnice Petra Pekařová.


První chirurgická klinika břišní, hrudní a úrazové chirurgie, jak se podle jejího zaměření název rozšířil, poskytuje v posledních letech ročně 80.000 ambulantních ošetření, 10.000 operací a 5000 hospitalizací. Aktuálně řeší pět grantů a dvě mezinárodní studie. Za posledních 20 let to bylo 16 grantů a 12 mezinárodních studií.

Klinika zajišťuje výuku a připravuje výukové texty. Spolupracuje se všemi chirurgickými pracovišti v ČR a řadou zahraničních, například v Bratislavě, Vídni, Curychu, Salzburgu či Mnichově.

Řádné přednášky z chirurgie byly zavedeny na Univerzitě Karlově v druhé půli 17. století, kdy jeden ze čtyř profesorů lékařské fakulty byl pověřen přednášet i anatomii a chirurgii.

V roce 1773 byla při lékařské fakultě zřízena samostatná stolice pro chirurgii, v roce 1786 se sloučilo studium chirurgie se studiem lékařství. Výchova ranhojičů byla na fakultě zrušena v roce 1848. Doktorát chirurgie byl od roku 1873 zahrnut do doktorátu všeobecného lékařství. Činnost samostatné chirurgické kliniky začala v roce 1882, představitelé UK a kliniky si výročí v pátek připomněli na slavnostním shromáždění.

K významným činnostem kliniky patří charita. Začal s ní legendární představitel pracoviště profesor Rudolf Jedlička. Roku 1913 podnítil vznik prvního českého ústavu pro tělesně postižené děti v Praze, který byl nazván Jedličkovým ústavem. V současnosti pomáhá klinika Pobytovému rehabilitačnímu a rekvalifikačnímu středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?