První dvě zařízení mají symbol kvality péče o seniory s demencí

5. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
První dvě zařízení pečující o seniory s demencí převzala od České alzheimerovské společnosti certifikát kvality. Logo Vážky může užívat Domov důchodců v Bystřanech na Teplicku a domov se zvláštním režimem příbramské ošetřovatelské péče SANCO ve středních Čechách.


Oba splnily standardy, jež vypracovala společnost po skandálu v jedné pražské LDN, kde se prý o klienty špatně starali. Případ byl zveřejněn v létě 2008.

Zdravotní pojišťovny poté zahájily kontroly ve všech LDN, ministerstvo zdravotnictví začalo prověřovat LDN ve fakultních nemocnicích.

Audity udělala i Česká asociace sester, která poukázala především na nedostatek personálu v těchto zařízeních. Obor geriatrie, kterému dokonce hrozilo zrušení, byl znovu zařazen mezi základní medicínské obory.

Předsedkyně České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová dnes novinářům řekla, že udělováním certifikátu Vážka reagují na potřebu zlepšit kvalitu péče v těchto zařízeních.

Certifikát dostanou jen ta, která mají dostatek vzdělaného personálu a splňují požadavky na prostorové a technické vybavení. Společnost si Vážku zaregistrovala loni jako ochrannou známku.

Chce tak zamezit tomu, aby zařízení užívala značku nekontrolovaně, což se dosud dělo. „Certifikát se uděluje na 18 měsíců, poté se audit musí zopakovat,“ doplnila Holmerová.

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence, vede postupně až ke ztrátě soběstačnosti. V Česku jí trpí přes 120.000 lidí, v celé EU zhruba 7,3 milionu. Se stárnutím populace se očekává, že v roce 2050 bude pacientů dvojnásobek. EU má plán boje s demencí, pokud se podaří oddálit demenci o pět let, klesne počet lidí s demencí na polovinu.

Holmerová uvedla, že o stárnutí se mluví stále jen jako o problému, který ale politici v Česku neřeší. Hovoří stále o ekonomické zátěži stárnutí, která by podle Holmerové nemusela být tak velká, kdyby se využilo potenciálu starých lidí.

Jednou z možností je zrušit pevnou hranici pro odchod do důchodu, aby lidé mohli být aktivní do vysokého věku. Ve Švédsku například zvažují postupný odchod do penze. „Senior bude v penzi několik měsíců v roce, jinak bude pracovat,“ vysvětlila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?