První farmakologické dny v novém tisíciletí budou v Hradci Králové

20. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než dvě stovky odborníků ze sedmi evropských států se zúčastní ve dnech od 5. do 7. září farmakologických dnů na lékařské fakultě Univerzity Karlovy (LF UK). Společně je pořádají Česká společnost pro experimentální a klinickou farmakologii České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Slovenská farmakologická společnost a Slovenská společnost klinické farmakologie...


Hradec Králové -

Podle předsedkyně přípravného výboru prof. Jiřiny Martínkové, vedoucí katedry farmakologie LF UK v Hradci Králové, půjde z několika příčin o mimořádnou událost. První důvody jsou symbolické: Budou to již jedenapadesáté česko-slovenské farmakologické dny, jejichž kontinuitu nepřerušilo ani rozdělení republiky, a první akce svého druhu ve 3. tisíciletí.

Hlavním přínosem podobných zasedání je podle profesorky Martínkové výměna informací a nejnovějších poznatků z oblasti vědy zabývající se účinky léčiv na živý organismus. Letošní program se soustředí hlavně na mezinárodní spolupráci ve vědě a také při výuce budoucích lékařů. V jeho rámci se v Hradci Králové uskuteční rovněž sympozium COST B.15, evropské skupiny orientované na farmakologický výzkum.

„Přítomnost předních expertů a možnost získat nejnovější informace odborníci, kteří do Hradce přijedou, jistě ocení. Některá témata by mohla ovšem zaujmout rovněž veřejnost, jíž bude program farmakologických dnů v posluchárnách naší fakulty přístupný,“ upozorňuje profesorka Jiřina Martínková a dodává:

„Na farmakologických dnech mimo jiné poprvé představíme nový český výukový program připravený ve spolupráci s holandskými kolegy. Novými postupy, simulovanou léčbou základních onemocnění, přivádí studenty k detailnímu vysvětlení probíraných témat a k samostatnému rozhodování. Speciální sympozium farmakologických dnů věnujeme tentokrát mladým farmakologům, pro něž je důležité se naučit formulovat myšlenky, diskutovat, a když je to potřeba, dokázat přijmout kritiku.“

Informace o programu zářijových 51. farmakologických dnů v Hradci Králové lze najít na internetu na adrese www.lfhk.cuni.cz/farmakol/.

ANNA DRAGOUNOVÁ, Hradecké noviny, 20.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?