První kompromisní nabídka lékařům - 2 miliardy Kč

10. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Leoš Heger nabídl 28. ledna lékařům dvě mld. korun na zvýšení platů zdravotníků a požádal je, aby stáhli výpovědi.


Lékařské odbory považují nabídku podle šéfa Martina Engela za posun. Zatím se ale s Hegerem nedohodly na zárukách, aby se lékaři mohli vrátit zpátky na své místo. Po dnešním společném jednání to novinářům řekli Heger a Engel. Ministr dodal, že na výplatních páskách by mohli mít zdravotníci více peněz zhruba od června. Podle Hegera by se peníze měly použít na růst mezd zdravotnických pracovníků, především doktorů. Ministr je na tiskové konferenci několikrát poprosil, aby výpovědi stáhli. Zdůraznil, že je to maximální nabídka. Pro sestry je však nepřijatelné, aby nedostaly také přidáno.

ČAS, sdružující přibližně čtvrtinu sester, se k akci nepřipojila, ale pokládá za nepřijatelné, aby se případné zvýšení platů týkalo pouze lékařů. Podle Hegera by se peníze měly použít na růst platů všech zdravotníků, ale především lékařů. Šéf LOK - SČL Martin Engel řekl, že odbory musejí nejdřív návrh analyzovat. „Musím zároveň říct, že jsme se zcela nedohodli, co bych si představoval za garance, jak bude návrat kolegů do práce vypadat,“ uvedl. Za nedostatečné řešení současné krize ve zdravotnictví považuje novelizaci úhradové vyhlášky občanské sdružení Mladí lékaři, nezávislá profesní iniciativa, která již dříve kritizovala systém vzdělávání a také nízké platy při odborné přípravě.

Hrozila odchody do ciziny. „Klíčovým krokem k odvrácení hrozícího kolapsu českého zdravotnictví je za nynější situace pouze jasná garance legislativně zakotvené mzdové tabulky lékařů, která bude adekvátně reflektovat jejich vzdělání, odpovědnost a náročnost povolání,“ uvedlo sdružení ve svém prohlášení. Za nepravděpodobné považují, že dvě miliardy korun budou reálně použity k navýšení platů lékařů. „O kolik a zda vůbec se konkrétní lékař navýšení svého platu dočká, bude záležet jen a pouze na rozhodnutí managementu a aktuální ekonomické situaci dané nemocnice,“ uvedlo sdružení.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?