První lékaři skončili s prací

8. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři skončili. První doktoři z Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL), kteří podali výpověď v rámci protestu "Děkujeme, odcházíme", přestali chodit do práce. Čerpají dovolenou z loňského roku. Další je budou následovat. Provoz na klinikách to zatím neomezuje.


Nemocnice se již připravuje na krizovou situaci po 1. březnu.

„Starou dovolenou zatím čerpají spíše jednotlivci,“ reagoval mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Na to, že protestující lékaři postupně budou odcházet na dovolenou, se nemocnice v předstihu připravila.

„Provedli jsme organizační změny tak, aby případné čerpání dovolené u lékařů, kteří podali výpovědi, neovlivnilo akutní ani plánovaný provoz nemocnice,“ sdělil. Pacienti omezení zatím nepocítí V tomto týdnu podle vedení FNOL k odkládání operací nedochází.

Pacientů se žádná omezení nedotýkají. „Jak bude situace vypadat v příštím týdnu, se dozvíme až po dalších jednáních, která mezi vedením nemocnice a klinikami stále probíhají,“ uvedl Havrlant.

Lékaři, kteří se připojili k výzvě, neustupují. Čekají, jak se budou vyvíjet jednání na centrální úrovni mezi ministrem Leošem Hegerem a vedením lékařských odborů a komory.

„Zatím jsme neustoupili. Situace se od minulého týdne nikam neposunula,“ reagoval olomoucký koordinátor výzvy Petr Šafránek z Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL).

Šafránek potvrdil, že lékaři již začali odcházet na dovolenou. „I u nás na klinice. Provoz omezený nijak výrazně není,“ poznamenal anesteziolog. Vedení nemocnice dalo najevo, že o lékaře stojí, a pokud se rozhodnou výpovědi stáhnout, mají dveře otevřené.

Ředitel Radomír Maráček však naznačil, že jsou výjimky, u nichž by návrat zvažoval. Nechovali se podle něj korektně ke kolegům a nelékařskému personálu. „Nevím co, kdo a komu řekl, nemohu se k tomu vyjádřit,“ reagoval Šafránek.

Výpovědi, které v největší nemocnici v Olomouckém kraji podalo 133 lékařů, nejvíce ohrožují péči o nedonošené novorozence. Odejít chce také většina anesteziologů, vážné problémy hrozí na I. chirurgické klinice, I. interně, neurologii a na dalších pracovištích. Nemocnice se dohodla s vedením nejvíce ohrožených klinik, že péči udrží i v březnu. Ovšem pouze dočasně.

Krizi se podařilo oddálit právě na neonatologii, kde vypomohou kolegové z dětské kliniky, na neurologické klinice v péči o nemocné s cévní mozkovou příhodou a na hematoonkologii. Také na I. interní klinice bude péče o kardiologické pacienty v březnu zabezpečena.

Protestem, který lékaři zahájili vloni v březnu, chtějí docílit systémových změn ve zdravotnictví, navýšení základního platu pro začínajícího lékaře na 1,5násobek průměrné hrubé mzdy, pro atestovaného specialistu požadují trojnásobek. Peníze na to podle nich v českém zdravotnictví jsou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?