První Leksellův gama nůž pořídila Nadace Charty 77 ze sbírky

26. 10. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Leksellův gama nůž je unikátní zdravotnický přístroj pro operace mozku, který umožňuje dosáhnout vysoké přesnosti zaměření. Používá se při nejrůznějších mozkových nemocech, jako jsou například zhoubné a nezhoubné nádory, cévní malformace, epilepsie nebo Parkinsonova nemoc.


Nákladné zařízení využívající elektromagnetické záření gama bylo v Česku poprvé použito před 25 lety, 26. října 1992. Pražská nemocnice Na Homolce, ve které byl přístroj instalován, se stala teprve osmým takto vybaveným pracovištěm v Evropě. Zakoupení umožnila celonárodní sbírka Nadace Charty 77 - Konto Míša. Během poměrně krátké doby získala nadace o 60 milionů více než potřebných sto milionů korun a zakoupila přístroj s výrobním číslem 37, který zapůjčila nemocnici Na Homolce. Podle zakladatele Nadace Charty 77 Františka Janoucha sbírka svým rozsahem a dynamikou předčila zřejmě i proslulou sbírku na obnovu požárem zničeného Národního divadla.

Podnětem k sbírce byl příběh 13letého slovenského chlapce Míši, jehož lékařka požádala v roce 1990 Nadaci Charty 77 ve Stockholmu o pomoc se zajištěním operace unikátním švédským vynálezem Leksellovým gama nožem. Nadace pak financovala operaci prostřednictvím zvláštní sbírky. Případ měl v tehdejším Československu velký ohlas a byl motivem pro spuštění sbírky na zakoupení přístroje, který v té době na celém světě vlastnilo jen několik špičkových zdravotnických zařízení.

První Leksellův gama nůž sloužil Na Homolce 17 let, přičemž prošel dvakrát modernizací. Za dobu jeho fungování podstoupilo operační zákrok 10.525 pacientů. Nyní v nemocnici funguje jeho modernější nástupce, na němž kromě ozáření mozku a hlavy lze provádět i zákroky v oblasti krku. Příběh jeho pořízení je již však zcela jiný. Bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý čelí žalobě, že spolu s dalšími lidmi ovlivňovali zakázky, mimo jiné i nákup gama nože za 140 milionů korun, přičemž získali milionové úplatky.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?