První pacient-cestovatel dojel dobře

22. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První pacient byl v duchu budoucí spolupráce mezi oběma zařízeními převezen z karlovarské nemocnice do kliniky v Erlabrunnu. "Zatím vše proběhlo neoficiálně...


Karlovy Vary - protože smlouva mezi oběma zařízeními ještě není podepsána. Přesto jde o pověstnou první vlaštovku,“ informuje tisková mluvčí Nemocnice Karlovy Vary Zdeňka Marková.

Zmíněná spolupráce bude spočívat v prozatím unikátní výměně pacientů na obou stranách hranice. Němečtí pacienti, kteří náhle onemocní v České republice, mohou být po akutním ošetření transportováni do své vlasti, a naopak.

„Převoz pacientů by byl možný pouze v případě, že by neohrožoval jejich zdravotní stav,“ pokračuje Zdeňka Marková. „Pro naši nemocnici by spočíval hlavní přínos spolupráce v ekonomické oblasti,“ říká ředitel nemocnice MUDr. Jiří Štefan. Jde totiž o to, že i touto cestou by se postupně snižovaly dluhy, které vytvářejí mimo jiné zahraniční pacienti - neplatiči. „Jde o ty nemocné, kteří za poskytnutou péči nezaplatí,“ vysvětluje ředitel Štefan.

Jedna třetina těchto neplatičů je právě z Německa.

Nemocnice v Erlabrunnu je vzdálena pouhých 43 kilometrů od Karlových Varů, takže z technického hlediska by převoz nebyl problémem, stejně jako úhrady pohonných hmot.

Smlouva mezi oběma nemocnicemi se připravuje a v dohledné době ji obě strany podepíší.

SILVIE RISOVÁ, Plzeňský deník, 22.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?