První pacient s transplantovanou čelistí zemřel

25. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Osmdesátiletý Ital, který se v lednu jako první člověk na světě podrobil transplantaci dolní čelisti, zemřel. Důvodem jsou pooperační komplikace. Případ však bude mít možná ještě soudní dohru...


ŘÍM - Osmdesátiletý Ital, který se v lednu jako první člověk na světě podrobil transplantaci dolní čelisti, zemřel v důsledku pooperačních komplikací. Oznámil to v Římě italský lékařský zdroj.

Celý případ však zřejmě bude mít ještě dohru. Římské státní zastupitelství v souvislosti s úmrtím pacienta totiž zahájilo vyšetřování, které by mělo zjistit, zda se neznámý pachatel nedopustil neúmyslného zabití.

Žalobu na neznámého pachatele podala pacientova dcera.


Krátce po translantaci odborníci upozorňovali, že opravdový úspěch operace bude možné hodnotit až po delší době.

„Všechno naše úsilí zmařily komplikace a nákaza v dýchacím ústrojí. To rozvrátilo pacientův křehký metabolismus,“ prohlásil římský Onkologický ústav královny Eleny, kde operace proběhla.

Státní zástupce nařídil pitvu, která by do případu vnesla jasno, a odložil pohřeb.

Salvatore Dell'Ovo trpěl rakovinou čelisti a unikátní operaci se podrobil 15. ledna.

Státní zastupitelství hodlá prověřit zda bylo v pořádku, že se vůbec první operaci svého druhu podrobil osmdesátiletý muž.

Kromě toho chce zjistit, zda pooperační péče byla bezchybná.

Operace na sebe upoutala pozornost lékařského světa. Onkologickému ústavu královny Eleny po ní okamžitě blahopřál italský ministr zdravotnictví Girolamo Sirchia.

Pacientovi byla transplantována čelist z mrtvé osoby. Při takové operaci hrozí, že pacientův organismus nové těleso odmítne. Nebezpečí pro pacienta představuje také infekce. Krátce po translantaci odborníci upozorňovali, že opravdový úspěch operace tedy bude možné hodnotit až po delší době.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?