Bezpečnost na horách: Jak na svahu správně poskytnout první pomoc?

1. 2. 2019 10:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zimní sezóna je v plném proudu a dovolená na horách láká stále více nadšených lyžařů a snowboardistů. Ať už jste ale začátečník nebo zkušený sportovec, vždy byste měli dbát především na bezpečnost. Horská služba každoročně musí vyjet k tisícům úrazů na sjezdovkách, zraněného si však často jako první všimne náhodně projíždějící lyžař. Tím můžete být i vy, a proto je dobré vědět, jak správně poskytnout první pomoc. V našem článku se dočtete, co dělat, abyste neohrozili raněného, ani svůj vlastní život.


Přiblížilo se období jarních prázdnin a spousta rodičů s dětmi plánuje strávit zimní dovolenou na horách. České i zahraniční svahy jsou však plné nadšených milovníků zimních sportů, kteří si užívají rychlou jízdu a často také neberou ohledy na ostatní. Snadno se tak může přihodit nějaké neštěstí. V takovém případě byste měli především zachovat chladnou hlavu a zkusit si vzpomenout na základní pokyny první pomoci, které mohou rozhodnout o tom, zda zraněný bude žít.

Zastavte a zavolejte pomoc

I v dnešní době se najde spousta lyžařů, kteří od nehody ujedou bez toho, aby projevili jakoukoliv starost o raněného. Také se stává, že když se v okolí vyskytuje větší množství lidí, všichni automaticky předpokládají, že první pomoc již někdo poskytl, a raději postávají v ústranní. Není však nic jednoduššího než zeptat se přihlížejících, zda je o zraněného postaráno nebo můžete něco udělat. V takových případech totiž často rozhodují vteřiny a tím, že zraněného budete ignorovat, mu rozhodně nepomůžete.

První pomoc na sjezdovce se pak podobná klasické první pomoci – důležité je zavolat záchranáře, zajistit stav zraněného a postarat se o něj do příjezdu odborníků. Horská služba má své vlastní telefonní číslo 1210. Pokud si to nezapamatujete, nemusíte zoufat. Stačí vytočit 112 a tam už horskou službu zaktivizují za vás. Dispečerovi hned na začátku sdělte své jméno, přibližnou polohu a jak dlouhý čas od nehody zhruba uplynul.

Zajištění životních funkcí

Důležité je nepokládat telefon ani ve chvíli, kdy dispečer uvědomí horskou službu. Poradí vám totiž, jak můžete raněnému pomoci, a bude vás případně krok za krokem navádět. Pokud to není nezbytně nutné, se zraněným nehýbejte, abyste mu nezpůsobili další zranění.

Nejprve je důležité zjistit, zda je zraněný při vědomí a zaměřit se na jeho dech. Pokud nedýchá normálně nebo vůbec, zahajte ihned oživování:

  • Nejprve zraněnému zakloňte hlavu
  • Zkontrolujte, zda nemá v ústech překážku bránící dýchání (například zapadlý jazyk)
  • Pokud stále nedýchá, položte mu ruce na střed hrudníku
  • Stlačujte hrudník ve frekvenci 100 stlačení za minutu (do hloubky 5 cm)
  • Pokud zvládnete i umělé dýchání, správný poměr je 30 stlačení a následně 2 vdechy
  • Resuscitaci provádějte, dokud nezačne zraněný dýchat nebo dokud nepřijede horská služba

Ošetření vnějších zranění

Mezi nejčastější úrazy při lyžování patří zlomeniny končetin, natažené a přetržené vazy v koleni, různé pohmožděniny a také úrazy páteře. Pokud je zraněný při vědomí, zeptejte se ho, co ho bolí a zjistěte četnost zranění. Prioritou je také zastavení krvácení, vyhněte se ovšem přímému kontaktu s krví a použijte alespoň lyžařské rukavice.

Zlomeniny a vykloubené koleno: Tato poranění je třeba řádně znehybnit a zafixovat, nikdy se však nesnažte zlomenou končetinu dostat do původní polohy. Nohu můžete přivázat šálou či jiným kusem oblečení ke zdravé končetině, k lyži nebo hůlce. Ruku znehybníte pomocí šátku nebo šály zavěšené za krk.

Vyražený dech: Často bývá následkem šoku, proto je poraněného vhodné posadit tak, aby neměl stlačený hrudník a plíce měly dostatek místa. Dále mu zkuste zajistit teplo a klid.

Úraz hlavy: K poranění hlavy může dojít i v případě, že se lyžaři a snowboardisté chrání helmou. Nejčastěji se jedná o otřes mozku, může se ale objevit i vnitřní krvácení. Zraněný je většinou dezorientovaný, má rozšířené zorničky, je mu nevolno nebo dokonce zvrací. Vhodnou pomocí je uložit ho do pohodlné polohy, komunikovat s ním a vyčkat na příjezd záchranářů. Helmu pro jistotu nesundávejte, mohlo by dojít k poškození páteře.

Omrzliny: Když se poraněný dlouho nehýbe, v chladném počasí snadno může dojít k omrzlinám. Poznáte je podle toho, že postižené místo je bledé, voskové a necitlivé. Zraněný si také může stěžovat na bodavou bolest. Důležité je postižené místo postupně zahřívat, použít můžete vlastní ruce nebo vlažnou vodu (ne horkou!). Nikdy netřete omrzliny sněhem a pokud se objeví i puchýře, ošetření raději přenechte lékaři.

Co dělat, než přijede pomoc?

Jakmile je zdravotní stav zraněného stabilizovaný, zajistěte mu dostatek pohodlí a počkejte s ním na příjezd záchranné služby. Dále také:

  • Se zraněným komunikujte a snažte se ho udržovat v klidu
  • Zbytečně s ním nemanipulujte
  • Průběžně kontrolujte jeho životní funkce
  • Pokuste se mu zajistit tepelný komfort
  • Nepodávejte žádné léky ani tekutiny (pouze mu při žízni navlhčete rty)

Na svah se nevyplácí vyrazit bez přilby a sportovních chráničů, což ovšem i v dnešní době stále spousta lidí podceňuje. Lyžaři a snowboardisté také často přeceňují své možnosti nebo se chtějí prostě předvést. Snadno však může dojít k úrazu, a proto se vyplatí dbát na bezpečnost a investovat do správného vybavení, které vám může zachránit život. Jak vybrat dobrou výstroj na lyže či snowboard, ale také spoustu dalších zajímavých tipů ohledně zimních sportů najdete na stránce NaSvah.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?