První pomoc umí nejlépe studentky zdravotnické školy z Jihlavy

22. 6. 2012 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
První pomoc umí nejlépe poskytovat studentky střední zdravotnické školy Jihlavě. Budoucí zdravotní sestry zvítězily v 18. ročníku mezinárodní soutěže první pomoci, která se konala v obci Mladé Bříště na Pelhřimovsku, před studentkami z Kolína. ČTK to řekla ředitelka pořádající jihlavské zdravotnické školy Marie Říhová.


Zřejmě nejnáročnějším úkolem, který museli soutěžící řešit, byla první pomoc při fiktivním hromadném zranění vzniklém při pracovní činnosti. „Jedno fiktivní hromadné zranění vzniklo při opravě hospodářského stavení, studenti museli osvědčit své znalosti také po srážce traktoru s motocyklem,“ uvedla Říhová.

Neobvyklým úkolem, který letos na studenty čekal, bylo poskytnutí zdravotnické pomoci po fiktivním večírku party mladých lidí. „Soutěžící řešili následky požití alkoholu, drog a sexu, kdy jeden z mladíků neunesl nevěru své dívky a oběsil se,“ podotkla Říhová. Druhy poranění se podle ní v každém ročníku soutěže opakují, mění se však modelové situace. Letos při soutěži figuroval i záchranářský vrtulník.

Tradiční dvoudenní soutěže se zúčastnilo 33 družstev z Česka, Slovenska, Německa, Rakouska a Norska. Mezi zahraničními účastníky si podle poroty vedlo nejlépe družstvo rakouských studentů ze školy v Mistelbachu. Náklady na uspořádání soutěže dosáhly přibližně 140.000 korun. Organizátoři získali dotaci od Kraje Vysočina a Česko-německého fondu budoucnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?