První výsledky zvaní na onkologický screening

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

O téměř 12 % lidí více přivedl do ordinací lékařů program adresného zvaní na onkologický screening. Vyplývá to z analýzy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), v níž porovnala data z ledna a února letošního roku se stejnými údaji z loňska.




Projekt adresného zvaní na onkologický screening, na kterém VZP spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví ČR, je zaměřen na včasné odhalení rakoviny prsu, rakoviny děložního hrdla a rakoviny tlustého střeva a konečníku. Dohromady přišlo v lednu a únoru letošního roku na tyto tři prohlídky 380 627 klientů VZP. O rok dříve, tedy v době, kdy lidé pozvánky od pojišťovny nedostávali, bylo stejných vyšetření 340 513. Největší nárůst byl zaznamenán u screeningu kolorektálního karcinomu (podrobnosti viz tabulka).
„Včasné zjištění nádorového onemocnění je přitom v naprosté většině případů zcela zásadní pro šanci pacienta na uzdravení. Například rakoviny prsu je ročně v Česku zjištěno více než 6 tisíc nových případů a na následky tohoto onemocnění umírá kolem 2 tisíc žen. Odhalení nádoru v počátečním stadiu může snížit úmrtnost o třetinu,“ připomíná význam prevence mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Regulace kvůli prevenci VZP nechystá

Za první 4 měsíce letošního roku již VZP pozvala na uvedené prohlídky více než 408 tisíc svých klientů. Celý projekt je rozložen do 18 měsíců – letos dostane pozvánku od VZP 1,2 milionu lidí, příští rok přijde znovu těm, kteří na první výzvu nereagovali. Na obeslání těch, kdo prevenci delší čas zanedbávali, pojišťovna dostala 18 milionů Kč od ministerstva zdravotnictví. Vlastní nárůst výkonů, který se odhaduje na stovky milionů korun, uhradí z vlastních zdrojů.
Zejména u kolorektálního screeningu je nárůst zájmu klientů značný. Z toho také pramení obavy části lékařů, aby náhlý prudký vzestup výkonů u nich nevedl k uplatnění regulačních mechanismů a oni v důsledku toho nedostali za část práce zaplaceno méně peněz. „VZP v žádném případě nechce své smluvní partnery trestat za důkladně prováděnou prevenci, a proto je může uklidnit – na uvedené screeningové výkony se žádné regulační mechanismy nevztahují a vztahovat nebudou. Jsme přesvědčeni, že takový krok je v zájmu zdravotníků i pacientů,“ ujišťuje mluvčí pojišťovny.

Personalizovaná léčba až napřesrok

Jiného typu regulace, tentokrát uplatňované na biologickou léčbu rakoviny, se obávají zástupci onkologických pacientů. Jak upozorňuje sdružení Arcus – Onko centrum, přestože pacientů s rakovinou přibývá, prostředků na moderní léčbu není dost. Vysoké jsou i počty nově diagnostikovaných pacientů, kterých ročně přibývá až 80 tisíc. „Z našeho pohledu jde o úplnou explozi. Za 20 let své práce nepamatuji takový nárůst pacientů jako za poslední rok,“ popisuje předsedkyně sdružení, nositelka Ceny Olgy Havlové a signatářka Pařížské charty proti rakovině Jana Koželská.
Problémem je podle sdružení i nedostupnost moderní biologické či jinak personalizované péče, která je kvůli paušálním rozpočtům komplexních onkologických center (KOC) omezována. Vysoká cena biologické léčby, odrážející velké investice do výzkumu a vývoje léků, omezuje přístup k těmto lékům, které jsou podávány pouze v KOC. Zástupci Arcusu upozorňují, že finanční rozpočty onkologických center nedovolují léčit všechny nemocné pojištěnce, kteří by byli pro její nasazení vhodní. „Pacienti jsou například na konci roku odsouváni s léčbou až na příští rok, až bude mít centrum nový rozpočet. Jiní jsou vedeni na takzvaných čekatelských seznamech. Dokonce k nám chodí žádosti o finanční pomoc na soukromé zaplacení léčby, ale než se udělá veřejná sbírka, pacient bohužel umírá,“ poukazuje na současnou situaci Jana Koželská.

Indikovaných pro biologickou léčbu přibývá

Cílenou biologickou léčbu, která není tak agresivní jako chemoterapie či ozařování, odborníci u vybraných pacientů podporují. „Personalizovaná léčba sehrává u neoperovatelných nádorů stále větší roli. Modernější léčbu může využívat více pacientů, než tomu bylo doposud, a jejich počty se budou dále navyšovat. Týká se pacientů, kteří mají charakterizovaný nádor na základě genetického vyšetření. Účinné léky, nejčastěji malé molekuly (inhibitory), se podávají perorálně a mají minimum vedlejších účinků,“ potvrzuje přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy LF UP a FN Olomouc prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc.
Právě snížení nežádoucích účinků je jednou z hlavních výhod biologické léčby oproti klasické, u níž je průběh léčby pro pacienty velmi náročný. „Je bohužel jen velmi málo pacientů, kteří se dostanou k biologické nebo jiné personalizované léčbě. Většina prochází chemoterapií a ozařováním. Zasloužili by si dostávat efektivnější moderní léčbu v časných stadiích nemoci, aby se nemuseli potýkat s nežádoucími účinky,“ uzavírá Jana Koželská.

Počet vyšetřených v rámci onkologického screeningu

Vyšetření leden 2013až únor leden 2014až únor nárůst
Mamografický screening 109 117 130 510 19,61 %
Cervikální screening 176 263 179 879 2,05 %
Kolorektální screening 55 133 70 238 27,40 %
Celkem 340 513 380 627 11,78 %

(Pozn.: V počtech vyšetření jsou zahrnuti jak klienti, kteří přišli na prohlídku po obdržení pozvánky, tak ti, kteří přišli sami od sebe. Odlišit tyto dvě skupiny není z počtu vykázaných výkonů možné.)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?