První z tisíců kubánských lékařů začínají opouštět Brazílii

26. 11. 2018 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
První z tisíců kubánských lékařů začali ve čtvrtek opouštět Brazílii, kde pomáhali tamnímu zdravotnictví. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Kubánská vláda je stahuje kvůli kritickým vyjádřením budoucího brazilského prezidenta Jaira Bolsonara týkajících se podmínek pro práci těchto lékařů.


"Kubánské ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo nepokračovat v účasti na programu Más Médicos (Více lékařů)," konstatuje se v oficiálním prohlášení vydaném v Havaně. Tento krok kubánská vláda zdůvodnila "nepřijatelnými podmínkami", které chce pro působení kubánských lékařů v Brazílii klást Bolsonaro, jenž po vítězství ve volbách nastoupí v lednu do úřadu hlavy státu.

Budoucí brazilský prezident uvedl, že kubánští doktoři jsou využívání jako "otrocká síla", protože kubánská vláda jim odebírá 75 procent platu. Dále řekl, že program, který začal v roce 2013, bude moci pokračovat, jen když dotyční lékaři budou dostávat plnou výši platu a budou si moci z Kuby přivést rodinu.

Kubánští doktoři pracovali zejména v chudých a odlehlých oblastech Brazílie, kam brazilští lékaři nechtějí. Vláda se nyní snaží najít náhradu náhradu na 8332 uvolněných míst, napsala agentura Reuters.

Podle kubánských úřadů během pěti let fungování programu Más Médicos téměř 20.000 kubánských lékařů léčilo v Brazílii více než 113 milionů pacientů. Média uvádějí, že donedávna jich zejména v chudých oblastech největší jihoamerické země působilo přes 11.000.

"Jsem rád, že uvidím své děti, ale zároveň smutný, že opouštím lidi bez zdravotní péče," řekl Lume Rodriguez, který dělal dva roky obvodního lékaře ve východobrazilském státě Bahia.

"Pacienti se s námi přišli rozloučit," uvedl 32letý Rafael Sosa. "Navštívil jsem mnoho pacientů, u kterých doma nikdy lékař nebyl," dodal.

V mnoha brazilských městech a na okrajích velkoměst, kde lidé spoléhali na péči kubánských lékařů, zely kdysi přeplněné čekárny ordinací tento týden prázdnotou.

Program Más Médicos zavedla vláda levicové prezidentky Dilmy Rousseffové kvůli dlouhodobému velkému nedostatku doktorů v Brazílii, jenž vedl k masovým demonstracím.

Vysílání lékařů do zahraničí je dlouholetou tradicí Kuby. Vedle turismu a peněz posílaných emigranty rodinám je ale také významným zdrojem příjmů státu. Podle agentury AFP se odhaduje, že ročně dosahují výše kolem 11 miliard dolarů (254 miliard korun).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?