První začne rušit lůžka hejtman Hašek

2. 3. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Část z devíti tisíc lůžek akutní péče, které jsou v nemocnicích Jihomoravského kraje, jeho hejtman Michal Hašek (ČSSD) přemění na chybějící lůžka následné péče a lůžka sociální. Postupovat bude podle koncepce, kterou v květnu podrobí oponentuře zástupců jednotlivých zařízení.


„Chceme zabránit divoké restrukturalizaci zdravotnictví, jasně vyspecifikujeme kritéria,“ řekl po včerejším jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) Hašek.

Heger iniciativu kraje přivítal, očekává, že ho budou následovat i ostatní regiony. Cílem je podle ministra postupně transformovat na deset tisíc lůžek, a ušetřit tak až pět miliard korun. „Je to proces, který bude trvat několik let. Nechceme žádné otřesy,“ zdůraznil Heger.

Podle něj potřebuje síť nemocnic a poskytování zdravotní péče „jakousi inventuru a optimalizaci“. Ministr připomněl, že akutní péče je mnohem dražší než péče následná a sociální. Podle šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka nebude znamenat snížení počtu akutních lůžek omezení péče.

„V poskytování akutní péče musí nastat rozumná míra centralizace. Výsledkem bude špičková péče na evropské úrovni,“ poznamenal Horák. Podle něj se zároveň zvýší dostupnost a také kvalita péče například o seniory.

Spekuluje se o tom, že rušení akutních lůžek může znamenat zánik některých menších nemocnic spravovaných městy. V Jihomoravském kraji to mohou být například nemocnice v Blansku, Hodoníně nebo Tišnově. Jejich obyvatelé by pak museli navštěvovat krajská a státní zdravotnická zařízení. Jeden z prvních reformních kroků, na němž se dohodli zástupci státu, krajů a pojišťoven, má přinést úspory, o něž se už letos zvýší platy lékařů. Napřesrok mají dostat přidáno i sestry a další nelékařští pracovníci

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?