První zemí se zákazem kouření se stal v roce 2004 Bhútán

16. 12. 2019 8:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Himálajské království Bhútán přijalo před patnácti lety, 17. prosince 2004, jako první země na světě prakticky úplný zákaz kouření. V zemi se od té doby nesmí pěstovat ani prodávat tabák a ani jakékoli výrobky z něj. Povolen je pouze dovoz velmi omezeného množství cigaret pro osobní potřebu, v takovém případě však stát vybírá vysoká cla a daně, jež si v zemi s průměrným příjmem několika stovek dolarů ročně může dovolit jen málokdo.


Zákaz prodeje cigaret a dalších výrobků začal platit v únoru 2005 a nic se nezměnilo ani poté, co v Bhútánu v roce 2008 zvolili úplně první parlament. Nový zákon přijatý v červnu 2010 sice upravil některá nařízení, nadále ale zakazuje kouření prakticky na všech veřejných místech, stejně jako obchod s tabákovými výrobky. Nezákonné je dokonce také zobrazování kouření ve všech filmových nebo televizních pořadech vzniklých a vysílaných na území Bhútánu.

Přes přísné tresty, které za kouření na veřejnosti nebo dokonce pašování tabáku hrozí, se ale řada Bhútánců nedokázala nikotinu zcela vzdát. A nepomohly ani kampaně, zavedení zákazu koncem roku 2004 například vláda propagovala tím, že v centru metropole horského státu Thimphu veřejně pálila kartony cigaret. Občas se tak zejména v západních médiích objeví zprávy o lidech, kteří za svou neřest museli zaplatit vysoké pokuty nebo dokonce skončili ve vězení.

Bhútán, kde je kouření považováno za špatné pro karmu, má již svého evropského následovníka. V listopadu 2017 papež František zakázal prodej cigaret na území Vatikánu, a to s platností od roku 2018.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?