První zveřejněný případ infekce virem HIV mezi dvěma ženami

13. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí lékaři hlásí případ, kdy došlo k přenosu viru HIV při sexuálním styku mezi dvěma ženami. "Odkryli jsme zřejmě špičku ledovce, protože dosud se mělo obecně za to, že takové případy se vůbec nedějí..."


Američtí lékaři hlásí případ, kdy došlo k přenosu viru HIV při sexuálním styku mezi dvěma ženami.

„Myslím, že jsme odkryli špičku ledovce, protože dosud se mělo obecně za to, že takové případy se vůbec nedějí. Přestože jde zřejmě o neobyklý případ, neměli bychom ho podceňovat,“ řekla pro agenturu Reuters Dr. Helena A. Kwakwa z centra výzkumu AIDS ve Filadelfii (Johnathan Lax Treatment Center).

O případu dvacetileté infikované ženy informují výzkumníci v posledním čísle časopsiu Clinical Infectious Diseases a zprávu přinesla agentura Reuters.

Dotyčná pacientka uvedla, že měla sexuální styk se ženou, která je HIV pozitivní a o zdravotním stavu své partnerky věděla. Při pohlavním styku si ženy vyměňovaly sexuální pomůcky a provozovaly orální sex. Pacientka uvedla, že nikdy nesouložily během menstruace, ačkoliv občas došlo během sexu k drobnému krvácení.


K infekci došlo podle lékařů zřejmě tím, že partnerky používaly stejné sexuální pomůcky.

Jiný způsob nákazy zřejmě vyloučen

Výzkumníci vyloučili alternativní možnosti přenosu HIV. Pacientka totiž uvedla, že nikdy nepoužívala holicí strojek nebo zubní kartáček své infikované partnerky.

Zároveň neměla žádný heterosexuální styk, nemá žádnou zkušenost s nitrožilní aplikací drog a nepodstoupila krevní transfúzi.

Výzkumníci zjistili, že u obou žen se vyskytuje velmi podobný genotyp viru HIV.

K infekci podle lékařů došlo pravděpodobně tím, že partnerky používaly stejné sexuální pomůcky.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Clinical Infectious Diseases

Doctors Report Female-To-Female HIV Transmission

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 12.2.200

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?