Pšenice je vinna – pravda a mýty o celiakii

24. 6. 2019 15:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozhovor s MUDr. Iva Hoffmanovou, Ph.D. , internistkou z 2. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy o celiakii.


 

Historicky se první případy celiakie datují do 10. až 8. století před naším letopočtem, kdy nastal rozvoj neolitické diety spojené s příjmem potravy z pšenice a příbuzných obilovin. Celiakie je časté onemocnění, které se vyskytuje celosvětově a počet případů v současné době stále narůstá. Většina případů (udává se dokonce 80 procent) však dosud zůstává nediagnostikována. Jedinou bezpečnou léčbou celiakie je v současné době bezlepková dieta.

Zda současná medicína zná odpověď na otázku, proč se zvyšuje incidence, co je a co není celiakie, jak se žije celiakům a zda je bezlepková strava u nediagnostikované celiakie jenom módní záležitostí, vysvětluje doktorka Hoffmanová v novém rozhovoru Medical TV.

 

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?