Psychiatr odchází. Podal stížnost

22. 11. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická ambulance kyjovské nemocnice končí a s ní i psychiatr Jaroslav Kliment, místo ní bude od prvního prosince psychiatrická ambulance soukromá. V nemocnici je kvůli tomu rušno.


A to nejen proto, že doktor Kliment si od minulého týdne vybírá dovolenou a jeho nástupce jen dojíždí ze svého druhého působiště. Spory se vedou i o to, jak nyní nakládat s kartami pacientů.

„Potřebná péče je zajištěná v plném rozsahu doktorem Pálenským. Pacienti se na něj mohou obracet, s nemocnicí má uzavřený smluvní vztah. Nevidím v tom žádný problém,“ řekl ředitel nemocnice Josef Pejchl.

Podle něj jde v listopadu o vztah pracovní, od prosince už pak půjde o vztah nájemní. To znamená, že zmíněný lékař bude v areálu nemocnice provozovat soukromou praxi s tím, že ordinační hodiny budou v úterý a ve čtvrtek odpoledne. Ve stejné dny funguje psychiatrická ambulance nemocnice i v tuto přechodnou dobu. Někteří pacienti ale stále přicházejí i v jiné dny.

„Pacienti byli objednaní až do konce listopadu. Přijdou a ambulance je zavřená. Zrovna v pondělí jsem řešil dva akutní případy lidí, kteří byli propuštěni z léčebny,“ uvedl Kliment. Jak doplnil, některým nemůže vůbec pomoct, protože už nemá přístup k dokumentaci v nemocnici.

Na totéž si stěžují i psychologové nemocnice, kteří dosud s psychiatrem spolupracovali. „Stále mi přicházejí na vyšetření pacienti podle doporučení z doby, kdy jsme byli jedna ambulance. Na rozdíl od jiných zdravotníků jsme my, psychologové, souhlas o nahlížení a zpracovávání dokumentace od pacientů měli, jsou to naši společní pacienti. Nemohu teď ani vykazovat skupiny psychiatrickým pacientům, ačkoli smlouvy s pojišťovnami jsou stále platné,“ upozornila psycholožka Jana Kahánková na webu sdružení Občané za Nemocnici Kyjov.

Jakým způsobem a kdo bude mít povoleno nahlížet do karet psychiatrických pacientů, neosvětlil ani ředitel nemocnice. Hodonínskému deníku jen zopakoval to, že péče o pacienty je zajištěna.

Redakce má k dispozici dopis, kde se jej na totéž ptá doktor Kliment, a má i ředitelovu písemnou odpověď. V ní uvádí, že zdravotnická dokumentace je majetkem nemocnice a ne lékařů, kteří do ní během pracovněprávního vztahu provádějí záznamy. Proto musel Kliment minulý týden, kdy v nemocnici naposled sloužil, celou dokumentaci předat.

„Dokumentaci jsem ale nepředával svému nástupci, nýbrž náměstkům. Podali jsme kvůli tomu stížnost na Úřad pro ochranu osobních údajů,“ řekl Kliment.

Ten odchází z nemocnice poté, co dostal výpověď pro nadbytečnost. Ředitel nemocnice ji vysvětlil tak, že fungování psychiatrické ambulance je ztrátové, a jeho místo zrušil. Místo něj bude nyní psychiatrickou péči v nemocnici soukromě zajišťovat Vítězslav Pálenský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?