Psychiatra loni nově vyhledalo o 4 pct. víc Čechů než předloni

9. 6. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ordinace psychiatra loni navštívilo asi půl milionu Čechů, nových pacientů bylo o čtyři procenta víc než rok předtím. Od roku 2000 se nárůst dospělých pacientů zvýšil o téměř 39 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).


Péči vyhledávají častěji ženy, rychleji roste i počet žen pacientek.

Celkově se loni v ambulanci psychiatra léčilo 482.970 pacientů. Psychiatrické ordinace loni udělaly víc než 2,6 milionu vyšetření, o dvě procenta víc než v roce předchozím. Přibližně 60 procent ambulantních vyšetření podstoupily ženy.

Muži jsou však výrazně častěji ošetřováni kvůli sexuálním poruchám a léčbě chorob vyvolaných pitím alkoholu a užíváním drog. Téměř dvě třetiny pacientů protialkoholní i protidrogové léčby v psychiatrických ambulancích loni tvořili muži. Pacienti muži také výrazně převažují u vyšetření na diagnózu patologické hráčství (víc než 90 procent z 1435 pacientů). Kvůli sexuálním dysfunkcím navštívilo psychiatrii 9080 pacientů, z toho tři čtvrtiny byli muži.

Nejčastěji pacienty trápí neurotické poruchy, tedy různé fobie a obsese (téměř 40 procent), a afektivní poruchy jako třeba deprese (19 procent). Časté jsou taky organické poruchy, například demence (11 procent), a dále schizofrenie (osm procent). O víc než čtvrtinu proti předchozímu roku vzrostl loni počet pacientů s poruchami vyvolanými drogami. Nárůst je však dán i přesnějším vykazováním, uvádí ÚZIS.

Největší množství lidí dochází k psychiatrům v Praze. S psychiatrickým onemocněním se v metropoli léčí o 80 procent víc lidí, než je celorepublikový průměr. O 35 procent nad průměrem v záchytu duševních nemocí se nachází také Olomoucký kraj. Naopak hluboko pod celostátním průměrem o 45 procent se drží Karlovarský kraj a o téměř 32 procent Středočeský kraj. Údaje se hodnotí podle sídla zařízení, nikoli místa bydliště pacienta.

V roce 2000 bylo v České republice registrováno celkem 825 psychiatrických ambulancí, což je o téměř tři procenta více než v roce předchozím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?