Psychiatrie rozšíří počet lůžek

9. 7. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Budova psychiatrického oddělení Svitavské nemocnice je ve špatném stavu. Nestačí už ani jeho kapacita, protože pacientů v posledních letech přibývá.


V České republice je podle odborníků málo akutních psychiatrických lůžek. Výjimkou není ani Pardubický kraj a Svitavy.

„Potřebujeme rozšířit lůžkovou kapacitu. Stávající oddělení je v technicky špatném stavu. Budova totiž pochází ze začátku minulého století a stále ještě neprošla větší opravou. Máme ale už zpracovaný plán, který počítá s rekonstrukcí a také s přístavbou,“ sdělil Pavel Kunčák, zástupce ředitele Svitavské nemocnice.

V současné době má svitavské psychiatrické oddělení třicet lůžek. Po modernizaci se jejich počet zdvojnásobí. „V některých regionech republiky je i málo lůžek následné psychiatrické péče. Pacientů ale přibývá,“ dodal Pavel Kunčák.

Přístavba oddělení vyjde na 166 milionů korun. Nebude ji ale platit jen Pardubický kraj, kterému nemocnice patří. „Získali jsme z Evropské unie dotaci 141 milionů korun. Předpokládám, že výběr firem ukončíme na podzim. Samotná realizace projektu se uskuteční v letech 2013 a 2014,“ informoval Martin Netolický, krajský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví.

Přestavba oddělení nebude jednoduchá. Změny zřejmě pocítí i hospitalizovaní pacienti. „Odhaduji, že stavba provoz oddělení omezí, ale rozhodně nezastaví. Rekonstrukce je naplánovaná tak, aby co nejméně ovlivnila chod psychiatrie, i když musíme počítat se ztíženými podmínkami,“ uzavřel Pavel Kunčák.

Přestavěná psychiatrie ve Svitavách bude mít za dva roky nejen šedesát lůžek, ale také moderní ambulance pro spádové území s více než sto tisíci obyvateli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?