Psychiatrie v Brodě dává do modernizace areálu miliony

13. 7. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod už zrekonstruovala ve svém areálu téměř všechny objekty, které v minulosti patřily brodské nemocnici. Do oprav investovala od roku 1996 desítky milionů korun. Další miliony šly do obnovy technického zázemí léčebny a vozidel zdravotnické dopravy.


„Alespoň částečnou rekonstrukcí prošly prakticky všechny pavilony, kromě pavilonu 10, kde stavební úpravy plánujeme spíš do budoucna, jakmile bude dostatek peněz, a pavilonu 5, bývalého dětského oddělení. Zde máme zpracovaný projekt a budeme žádat o investiční dotaci. Rekonstruovat ale už nebudeme pavilon 4, objekt bývalé porodnice, který je v havarijním stavu. Tuto budovu bychom chtěli nechat odstranit, ale ani to nebude levná záležitost,“ konstatoval vedoucí provozního útvaru Psychiatrické léčebny Havlíčkův Brod Vladimír Jaščeg.

V roce 2010 bylo psychiatrické oddělení pro pacienty s neurotickými a osobnostními poruchami přemístěno z pavilonu 12 do zrekonstruovaných prostor části pavilonu 14, zároveň došlo ke snížení počtu jeho lůžek ze 40 na 25 kvůli dlouhodobě nízké obložnosti (pod 70 procent). Dětské oddělení se v roce 2011 přestěhovalo do uvolněného pavilonu 12, takže budova bývalého dětského oddělení (pavilon 5) je nyní prázdná.

„Pavilon číslo dvanáct je ve srovnání s pětkou ve velmi dobrém technickém stavu. Už v roce 1997 tam byly provedeny rozsáhlé rekonstrukční práce. Stačilo nám proto provést jen drobnější úpravy a opravy,“ upřesnil Jaščeg a dodal, že na kompletní rekonstrukci pavilonu 5 léčebna připravila potřebnou dokumentaci a žádala o investiční dotaci Ministerstvo zdravotnictví, které je jejím zřizovatelem.

Nové technické zázemí

Rekonstrukce si vyžádá investici ve výši nejméně šedesáti milionů korun, protože pavilon bude třeba téměř od základů přestavět. Takovou částku ale léčebna ve svém rozpočtu nemá, navíc ceny stavby rostou rok od roku úměrně s inflací. V upraveném pavilonu 12 mají malí pacienti k dispozici například moderní sportovní hřiště s veškerým vybavením.

Do pavilonu 10, který léčebna hodlá rovněž časem zrekonstruovat, chce léčebna přestěhovat dílny ergoterapie (léčba pracovní činností).

Kromě pavilonů, jež v minulosti patřily brodské nemocnici, psychiatrická léčebna investuje nezanedbatelné částky i do modernizace veškerého technického zázemí a dopravy. „Například jsme v posledních letech zakoupili nové nákladní vozy na rozvoz stravy, jednu novou sanitku s moderním vybavením pro převoz pacientů a referentské vozidlo,“ upřesnil ing. Jaščeg.

Další dvě multifunkční vozidla zajišťují v léčebně zimní i letní údržbu, techničtí zaměstnanci získali novou sekačku Spider, dva malotraktory s valníkem, rekonstrukcí prošla i údržbářská dílna. O úpravu odpadních vod v areálu léčebny se stará podle ing. Jaščega moderní čistička. „Jen do obnovy vozového parku léčebny jsme v průběhu posledních zhruba pěti let investovali asi deset milionů korun,“ upřesnil Jaščeg.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?