Psychobiografický model v péči o klienty s demencí

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Divize Medical Services Mladé fronty, a. s., ve spolupráci s Erwin Böhm Institut uspořádala konferenci „Psychobiografický model péče – specializovaná péče pro klienty s demencí – BIOGRAFIE v procesu změny péče“. Konference se uskutečnila 11. prosince 2015 v prostorách Magistrátu hlavního města Prahy.




I u odborné zdravotnické veřejnosti někdy přetrvává názor, že klient postižený demencí je nekomunikativní na kognitivní úrovni, což je ostatně i jeden z faktorů způsobujících tak velkou náročnost péče o něj. Důležité je najít klíč k jeho emočnímu životu, odhalit obraz života, jímž klient prošel. Klíčem může být biografie, která odhalí pole působnosti pro reaktivizační péči a je pomocným nástrojem pro individuální komunikaci. K vytvoření i uplatnění takového nástroje slouží psychobiografický model péče, jehož zakladatelem je rakouský profesor Erwin Böhm. Právě on osobně přiblížil účastníkům konference teorii modelu.
Biografie v jeho pojetí vytvoří životopis, svého druhu osobní vyprávění, které ve výsledku umožňuje zjistit, co klient od nás jako pečujících potřebuje. Nejde pouze o ošetřovatelskou péči, ale i respektování osobnosti, návyků a rituálů, co má rád a co mu naopak vadí, potřebovat může i úpravu prostředí. S těmito zjištěními lze zahájit reaktivizační péči, jejímž smyslem je kompenzace disharmonie duševního života klienta a nacházení opor v jeho světě, vnitřním i okolním.
Na úvod konference navázala Marianne Kochanski. Představila Evropskou organizaci pro vzdělávání a výzkum psychobiografického modelu péče. Tato organizace zajišťuje mezinárodní distribuci modelu, vzdělávací aktivity, ale i teoretický vývoj a praktickou aplikaci péče podle Böhma. Obě přednášky tlumočila do češtiny PhDr. Eva Procházková, Ph. D., spolupracovnice profesora Böhma a certifikovaná lektorka s mezinárodní akreditací. Na závěr první části programu konference byla slavnostně pokřtěna knížka „Psychobiografický model péče podle Böhma“. Jde o český překlad zásadního díla profesora Böhma a vydavatelem je divize Medical Services Mladé fronty, a. s.

Uplatnění modelu v České republice

V odpolední části programu následovaly příspěvky věnované zejména příkladům a zkušenostem z praxe, tedy přímé práci s biografií klienta. O tom jak se změnou začít hovořila ředitelka Domova pro seniory Tovačov Mgr. Lenka Olivová. Plánováním péče o klienty v kontextu biografie se zabýval příspěvek čerpající ze zkušeností v Domově důchodců Bechyně. Práci s biografií klienta z pohledu sociálního pracovníka, včetně porovnání péče před zavedením tohoto modelu, nastínila Mgr. Eliška Gregorová z Domova pro seniory Velké Meziříčí. Velmi zajímavé byly také příspěvky, které prezentovaly konkrétní kazuistiky. Působily jako velmi přesvědčivá ukázka toho, že využití psychobiografie u klientů s demencí má zcela konkrétní pozitivní výsledky. Všechny přednášející zdůrazňovaly, že základem je vnímat člověka jako osobnost, tedy ne jako klienta, pacienta, či dokonce jen zákazníka.
Konferenci uzavřela svým příspěvkem doktorka Procházková, která představila další projekty implementace tohoto modelu péče v České republice a možnosti vzdělávání v dané oblasti v roce 2016. Konference měla obrovskou účast, největší sál pražského magistrátu byl zcela zaplněn posluchači. Za partnerství na této akci a její velký úspěch je třeba poděkovat nejen Institutu Erwina Böhma, ale také společnosti SCA – zastoupení ČR Tena, a firmě 2P Servis, s. r. o., která program konference oživila módní přehlídkou pracovních oděvů.

PhDr. Eva Procházková, Ph. D., s profesorem Erwinem Böhmem
Profesor Erwin Böhm

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?