Psychologové a psychiatři vyzvali politiky ke změně slovníku

13. 10. 2006 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychologové a psychiatři vyzvali v otevřeném dopise přední zástupce české politické scény ke změně slovníku. Vadí jim, že někteří při označování svých politických protivníků používají v hanebném slova smyslu psychiatrické diagnózy. Podle odborníků tím prohlubují stigma duševní nemoci. Dopis napsala dvojice psychologů a psychiatrů z Přerova. K jejich názoru se přiklánějí i odborníci z jiných měst...


Přerov -

„Naši politici své politické protivníky označují za duševně nemocné a posílají je k psychiatrovi. Různé negativní jevy nálepkují psychiatrickými diagnózami a jejich projevy se hemží psychiatrickou terminologií,“ stojí v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici.

Podle přerovské klinické psycholožky Blanky Rektorové a psychiatra Juraje Rektora tato slova z politické scény zanechávají ve společnosti negativní stopu. „Zahanbuje ty, kteří skutečnými psychickými poruchami trpí a kteří se v důsledku těchto označení stydí ke svým psychickým potížím přiznat,“ tvrdí odborníci v dopise s tím, že se tím bariéra mezi zdravými a nemocnými zvětšuje a nemocné vytlačuje na okraj společnosti.

Ve slovníku s psychiatrickou terminologií si podle nich libuje především předseda ČSSD Jiří Paroubek, který své protivníky již několikrát označil za nenormální a posílal je k psychiatrům. Impulsem k napsání dopisu však byl jeho nedávný výrok, kdy bývalého šéfa svého kabinetu Zdeňka Doležela označil za psychotika. „Vězte pane předsedo, že psychotici nebývají ani podvodníci, ani defraudanti, ani ředitelé kabinetu premiérů. Nevíme, odkud se bere Vaše pohrdání duševně nemocnými,“ stojí v dopise.

Stejný názor mají i jejich kolegové z ostatních měst. „Mám na to stejný názor, nesouhlasím s takovým označováním,“ řekla ČTK Zdeňka Štěpánová z litovelské psychologické ordinace. Olomoucký psycholog Lubomír Smékal tvrdí, že by se podobné lékařské termíny měly používat pouze pro interní potřebu. „Je to vnímáno jako nadávka a může se to dotknout člověka, který byl označen touto diagnózou,“ uvedl Smékal.

Podle politologa Jana Outlého je podobný slovník doménou několika jednotlivců. „Bohužel těch nejvýraznějších. Cílová skupina v případě Jiřího Paroubka tato slova nebere jako něco opovrženíhodného. Bylo to patrné už i u Zemana, kdy to slavilo určitý úspěch,“ řekl dnes ČTK politolog. „Silácké řeči zabírají, politické kultuře to však nepřispívá,“ doplnil.

Otevřený dopis s výzvou ke změně slovníku odborníci zaslali na sekretariáty čtyř demokratických parlamentních stran a médiím.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?