Psychosomatika je fenoménem uspěchané doby. Na jakém principu funguje?

5. 4. 2019 9:37
2 nové názory

Podstoupili jste už nespočet vyšetření, ale lékaři ne a ne najít příčinu vašich zdravotních potíží? Možná bude problém ve vaší hlavě. Mnohé banální i vážné zdravotní komplikace totiž vznikají v důsledku stresu, napjatých vztahů a celkové životní nepohody. Jak je to možné? Na vině je takzvaná psychosomatika, stav, kdy se psychická nerovnováha promítne do reálných fyzických příznaků. Stejně jako nejsme šťastní během nemoci, stáváme se nemocnými v době neštěstí. Jednoduše řečeno, naše psychické trápení se často odráží na našem fyzickém stavu, a tak se může stát, že se u nás objeví chronická bolest břicha a bude přetrvávat i přesto, že nás lékaři na základě několika vyšetření opakovaně ujistí, že jsme zdraví. Tedy fyzicky zdraví. Někteří odborníci se shodují, že ohnisko problémů je občas nutné hledat jinak než pomocí opakovaných rentgenů a odběrů krve. Přesněji jinak a jinde. Fyzické obtíže totiž často pramení z aktuálního psychického stavu.



Co je to psychosomatika a jak funguje?

Pojem pochází z dob starého Řecka a popisuje vazby mezi duší (psyché) a těla (soma). Odborníci, kteří se psychosomatickou zabývají tvrdí, že se naši psychiku tělo snaží chránit tím, že na problémy upozorňuje fyzickými příznaky. Na základě těch bychom měli zvolnit a šetřit se po psychické i fyzické stránce, popřípadě vyřešit vztahové problémy, které nás stresují.

Pokud se rozhodneme tato varovní ignorovat, mohou potíže dostat chronickou podobu a náš zdravotní stav postupně zhoršovat. Právě podceňování problémů se stalo fenoménem dnešní uspěchané doby, kdy si člověk problémy buď nepřipouští nebo je upozaďuje, protože zkrátka nemá čas je řešit.

A které faktory stojí za vznikem nemocí? Typicky se jedná o:

  • Dlouhodobé psychické vypětí
  • Nedostatek spánku a odpočinku
  • Komplikované vztahy, které se nedaří vyřešit
  • Nemožnost upustit z přemrštěného tempa
  • Málo času na relaxaci

Psychosomatika a nemoci

Psychika může být spouštěčem mnoha nemocí. Některé vědecké výzkumy dokonce dokazují, že dlouhodobý stres a psychické vyčerpání předcházeli také vzniku rakoviny. Dlouhodobý špatný psychický stav však nejčastěji předchází:

  • Častému nachlazení, rýmě
  • Bolestem v krku
  • Kožním vyrážkám, akné
  • Lupence
  • Bolestem zad a hlavy
  • Únavovému syndromu
  • Poruchám trávicího traktu
  • Poruchám pohybového ústrojí
  • Gynekologickým problémům
  • Alergiím
  • Astmatu

Problematiku psychosomatiky a vzniku nemocí ve své knize Proč (a jak) psychosomatika funguje dobře popisuje lékařka Jarmila Klímová, podle které je psychosomatická léčba velmi zásadní metodou například u nádorových onemocnění. Právě ty jsou podle ní velmi častou příčinou špatného psychického stavu.

Psychosomatika u dětí

Nemoci vlivem psychosomatiky mohou někdy vznikat i u dětí. Často vycházejí z konfliktních vztahů v rodině nebo v dětském kolektivu. A přestože se většinou jedná o banality jako časté nachlazení nebo bolest břicha, je důležité tyto problémy nepodceňovat. Dítě by si je mohlo převzít do další fáze svého vývoje.

Diagnostika

Většina lékařů se soustředí jen na léčbu vnějších příznaků, a to i v případě, že se nedaří najít jejich medicínskou příčinu. Někteří mají tendenci psychosomaticky nemocného člověka dokonce považovat za hypochondra. Takový pacient přitom skutečně trpí, je proto nutné zajímat se o to jaké faktory, mohly problémům přecházet.

Lékaři by měli zjistit, jaký je pacientův životní styl, v jaké osobní situaci se momentálně nachází, jestli zažívá psychické vypětí nebo zda ho v minulosti nepotkala nějaká traumata, jejichž důsledky mohou přetrvávat. Pokud se doktor psychosomatikou sám nezabývá, měl by mít pro tyto případy po ruce psychologa.

Psychosomatická léčba

Jak už bylo naznačeno výše, základem léčby je pohovor, během kterého by měl lékař nebo psycholog především naslouchat a následně vyhodnotit, jaké životní momenty mohou stát za zdravotními problémy pacienta. Ten by si je měl uvědomit především sám, aby získal motivaci je řešit.

Následně by měl lékař nemocného motivovat ke změně životního stylu, tedy k optimální vyváženosti fyzického i psychického nasazení a relaxace. Pokud je zdrojem problémů složité rodinné zázemí, cestou k úspěchu by mohla být rodinná terapie. Stejně důležitá jako léčba je také prevence, tedy zdravý životní styl, méně stresu, nekonfliktních vztahů a dostatek relaxace.

Jaroslava (neregistrovaný)
Mám stále rýmu, špatně se mi dýchá, jako kdybych měla ucpaný nos a ještě k tomu mě bolí a pálí oči.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, kontaktujte svého praktického lékaře k vyšetření, zda-li se jedná o infekci či alergii. Dle toho se liší léčba.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?