Ptačí chřipka se možná objevila už v roce 1918

6. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Virus ptačí chřipky se možná již jednou v historii podílel na velké epidemii. Podle názoru mezinárodního týmu vědců tento virus zasáhl už v roce 1918. Tehdejší epidemie onemocnění označovaného za "španělskou chřipku" způsobila po celém světě smrt nejméně 20 milionů lidí...


WASHINGTON - O průlomovém objevu píše polsední číslo časopisu Science.

Vědci z Národního institutu pro lékařský výzkum v Londýně a z amerických univerzit v Harvardu, Yaleu a Emory provedli srovnání viru z roku 1918 a nynějšího původce ptačí chřipky v Asii a došli k závěru, že mají shodné klíčové znaky.

Srovnání umožnily trvalé mrazy na americké Aljašce, kde se uchovaly dodnes pozůstatky některých obětí epidemie z roku 1918.

Epidemie v posledním roce první světové války (1914-18) si paradoxně tehdy vyžádala více lidských životů než válka samotná.

Podle vědců je pro lidský organismus velmi nebezpečná právě skutečnost, že je nečekaně vystaven působení viru, který obvykle postihuje jen ptáky. To, že virus ptačí chřipky může napadnout i člověka, způsobuje nápadná podobnost ve složení viru „lidské“ a ptačí chřipky. Pokud tyto viry navzájem mutují, vzniká smrtelně

nebezpečná kombinace.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?