Ptačí chřipka začala před rokem v Číně, tamní úřady to popírají

29. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína je místem, odkud se zřejmě začal šířit nejen virus SARS, ale také virus ptačí chřipky. Uvádějí to autoři analýzy v časopise New Scientist. Za rozšíření chřipky do současných rozměrů mohou prý sporné zemědělské praktiky a oficiální zatajování skutečností v jihoasijských zemích...


LONDÝN - „Víme o vzorcích odebraných počátkem minulého roku, které přesně odpovídají současnému typu viru,“ uvedl Klaus Stohr ze Světové zdravotnické organizace. Místo odebrání vzorků neupřesnil. Komentáře dalších expertů ale ukazují na Čínu, píše New Scientist.

Podle některých vědců sahá příčina vzniku viru až do roku 1987. Tehdy se v Hongkongu objevil podobný typ viru. Chybou mohlo být tehdejší rozhodnutí Číny svou drůbež očkovat.

„Pokud vakcína přesně neodpovídá řádícímu viru, může se vrátit, i když u většiny zvířat se známky nemoci neprojeví,“ podotýkají autoři analýzy.

Hongokongští vědci upozornili na další fakt, který může vznik viru ptačí chřipky vysvětlovat. V Číně tento týden podlehlo viru nezvykle mnoho kachen. To naznačuje, že je virus H5N1 čím dál tím agresivnější a existuje větší riziko nákazy člověka. Uvedl to virolog Leo Poon z hongkongské univerzity.

Virus H5N1 navíc dokáže přežít několik let při teplotách až minus 70 stupňů Celsia, upozornili experti z Hongkongu.

Informace o tom, že by epidemie ptačí chřipky propukla v jižní Číně, však čínské ministerstvo zahraničí rezolutně popřelo. „Domníváme se, že toto tvrzení je zcela chybné, není podloženo důkazy a navíc není v souladu s vědeckým poznáním. Dalo by se říci, že je to neodpovědné,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí.

Ptačí chřipka si dosud vyžádalaosm obětí ve Vietnamu a dvě v Thajsku. Přinutila farmáře v deseti zemích vybít na 20 milionů kuřat a ohrozila tamější potravinářský průmysl. Vyvolala také obavy, že mutovaný virus ptačí chřipky se začne přenášet z člověka na člověka.

Jednání v Bangkoku

Včera se ke společnému jednání v Bangkoku sešli odborníci z deseti asijských zemí, které nemoc zasáhla. „Zdůraznili jsme, že naše individuální úsilí musí být rozšířeno o účinnou regionální a mezinárodní spolupráci vzhledem k rozsahu zkázy,“ řekl thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj po setkání se svými resortními kolegy, které trvalo asi tři a půl hodiny.

Státy slíbily větší otevřenost a větší „rychlost reakce“. Thajsko přiznalo, že „některé jeho úřady“ šíření chřipky zamlžovaly. Bangkok připustil výskyt epidemie teprve v pátek, ačkoli nákaza decimovala tisíce kuřat v zemi již od loňského listopadu.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že jednodenní setkání, kterého se zúčastnili také zástupci Evropské unie a USA, je dobrým začátkem v boji proti tomuto onemocnění.

„Tato schůzka je prvním krokem k řešení problému. Od této chvíle je zřejmé, že státy budou pracovat společně,“ uvedl agetruře Reuters mluvčí WHO Peter Cordingley. Dodal, že někteří delegáti byli doslova otřeseni tím, jak se virus ptačí chřipky rychle šíří.

ZDROJ:

China Denies Responsibility for Bird Flu Scourge**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 29.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?