Ptáme se zákonodárců

28. 4. 2011 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Myslíte si, že zpoplatnění některých služeb ve zdravotnictví a zvýšení stávajících poplatků bude mít za následek zlepšení péče o pacienty?


Ptáme se zákonodárců

Miroslava Němcová ODS
Nepovažuji za správné, že se debata o připravované zdravotní reformě zužuje pouze na téma poplatků. To, že se bez určité míry spoluúčasti pacientů zdravotnictví neobejde, je každému zřejmé. Součástí reformy jsou ale i opatření, která se týkají vzdělávání lékařů, zamezení plýtvání, posílení dohledu nad pojišťovnami, posílí i práva pacientů. Myslím, že celkově zdravotní reforma zlepšení péče o pacienty přinese.

Marie Rusová KSČM
To si nemyslím. Ba naopak, již nynější vztah pacient - lékař je dost narušen a nesystémovým zásahem bude dokonce ještě zhoršen. Na zdravotní péči již mnozí z finančních důvodů nedosáhnou. Dojde tak k opačnému efektu, že i nutná prevence předcházení onemocnění bude paralyzovaná a náklady na zdravotní péči budou ještě vyšší. Zanedbáváním léčby by mohlo dojít i k přehlížení tzv. banálních onemocnění a případné následné léčení by neúměrně prodražilo rozpočet ve zdravotnictví. Nutno také poukázat na rozpor těchto změn s Ústavou České republiky a Listinou základních práv a svobod.

Karel Černý ČSSD
To si nemyslím a hlavně celé toto zdražení je silně asociální. Například poplatky za pobyt v nemocnici se nebudou započítávat do ochranného limitu, takže seniory a sociálně slabší rodiny delší pobyt v nemocnici citelně zasáhne. A výsledkem bude, že tito lidé budou stresovaní nejenom svým zdravotním stavem, ale i tím, jestli na ten pobyt v nemocnici a na další poplatky budou vůbec mít.

Dagmar Zvěřinová ČSSD
Vlády ODS se již pět let snaží lidi přesvědčit o tom, že problémy českého zdravotnictví lze vyřešit tím, že nemocní budou za péči platit čím dál více peněz. Penězi vybranými od pacientů, bez ohledu na jejich sociální situaci, chce vláda nahradit miliardy korun, které z našeho zdravotnictví odčerpávají zahraniční farmaceutické firmy a předražené nákupy zdravotnického vybavení. Myslím si, že poslední návrhy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných musely každého přesvědčit o tom, že současná vláda nemá žádné jiné řešení, než trvalé zvyšování podílu plateb pacientů na hrazení zdravotnické péče. Doufám, že tuto politiku lidé odmítnou a umožní konečně začít řešit skutečně zásadní problémy a masivní úniky peněz ze systému.

Ivo Strejček ODS
Zdravotnické regulační poplatky či zpoplatnění některých zdravotnických služeb jsou sice důležité pro finanční stabilizaci systému poskytování zdravotní péče v České republice, nicméně dlouhodobě udržitelnou vysokou úroveň zdravotnictví zajistí pouze ucelená a důsledná zdravotní reforma. Její součástí musí být například novela zákona o zdravotním pojištění, přesné stanovení standardní a nadstandardní péče či přesná léková vyhláška. Zdravotní poplatky jsou pojistkou, aby se financování nevymklo z rukou, ale samy o sobě nejsou reformou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?