Půjčka pro VZP by mohla být ve dvou částech,VZP musí dát podklady

4. 10. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Aby Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostala od státu půjčku 2,5 miliardy korun, musí podle ministra zdravotnictví Martina Holcáta dodat potřebné doklady a také se ve státním rozpočtu musejí najít peníze. Holcát to řekl ČTK.


Potvrdil, že půjčku pro VZP určitě podpoří. Půjčku by mohla VZP dostat ve dvou částech - první potřebuje do 25. listopadu, aby uhradila první splátku tzv. předsunuté platby, zbytek v prosinci na druhou splátku. Z půjčky chce VZP půl miliardy dát na platby nemocnicím.

„Já půjčku pro VZP stoprocentně podpořím. S panem ředitelem (Zdeňkem Kabátkem) o tom jednáme a připravujeme podklady, ono to vůbec není legislativně jednoduché,“ uvedl ministr.

Půjčku je podle něj nutno řešit akutně, aby VZP zaplatila nemocnicím. Jinak by si musely samy vzít půjčky, aby mohly platit dodavatelům a měly na platy. To by se jim prodražilo, protože by s půjčkou vracely i úroky. „Hrajeme určitě o čas, ale peníze by měly být do konce roku. Na tom záleží pak splatnost od VZP,“ dodal Holcát.

S ministrem financí Janem Fišerem chce jednat po jeho návratu ze zahraniční pracovní cesty. Fišer bude od neděle do středy s prezidentem Milošem Zemanem v Izraeli.

Pokud by se peníze ve státním rozpočtu nyní nenašly, bude to podle Holcáta „špatné“, protože zdravotnictví je nutně potřebuje. „Kdyby se peníze nenašly teď, budou se hledat v rozpočtu příští rok, jen by se řešení oddálilo. Není to velká tragédie, ale odložily by se splátky hlavně nemocnicím a nastala by velmi nepříjemná řetězová reakce,“ varoval.

VZP žádá o 2,5 miliardy, protože právě tolik jí bude ke konci roku chybět. Ve zdravotním pojištění se očekává na konci roku schodek osm až deset miliard, celkem resort spotřebuje 290 miliard. Navýšení odvodů státu za děti či důchodce 4,7 miliardy očekávaný schodek pokryje jen zčásti.

Holcát dodal, že k sanaci systému by přispěl i odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Současné ministerstvo ho nemůže uskutečnit, alespoň ho tedy chystá. Odkupovat by se mohly pohledávky ve výši zhruba pěti miliard, ty mají podle Holcáta reálný podklad, celkem ale pohledávky přesahují 30 miliard korun.

„Je to i otázka, jak zasáhnout do státního rozpočtu, to bude složitější. Myslím si, že to přenechám příštímu ministrovi, protože to nelze řešit bez legislativních opatření, tedy bez nové Poslanecké sněmovny,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?