Půl miliardy od pojišťovny nepomohlo, nemocnice pacienty nadále odmítá

18. 7. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři dostali zákaz situaci komentovat, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ani náměstek nemají další informace a ředitelka Dana Jurásková je prý celé dny zaneprázdněná. Na telefony nereaguje a při osobní návštěvě nevychází z kanceláře s tím, že má jednání.


Drazí pacienti mají smůlu. Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze je dosud nezačali léčit, přestože pojišťovna VZP na ně letos pošle o půl miliardy korun více, než původně chtěla.

Praxe, kdy lékaři posílali tyto lidi bez léků domů, na niž v minulých dnech upozornily HN, tak neskončila. Desítky lidí s roztroušenou sklerózou na léky stále jen čekají.

„Dohodnutý objem peněz na úrovni roku 2010 problém s přetlakem pacientů neřeší. Ti, kteří jsou už v léčbě nasazení z loňska, totiž musí pokračovat,“ připustil Jan Bříza, náměstek ředitelky nemocnice.

Podle VZP, která s nemocnicí o financích ve středu jednala, je však na managementu, aby rozpočet mezi jednotlivými specializovanými centry přesouval podle potřeby. „Nemocnice zavede pro zařazování pacientů do centrové péče vnitřní pravidla,“ řekl včera HN mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Ředitelka k nezastižení

Zjistit, o jaká pravidla ve Všeobecné fakultní nemocnici půjde, je však nemožné.

Lékaři dostali zákaz situaci komentovat, mluvčí nemocnice ani náměstek nemají další informace a ředitelka Dana Jurásková je prý celé dny zaneprázdněná. Na telefony nereaguje a při osobní návštěvě nevychází z kanceláře s tím, že má jednání. Třebaže je chvíli předtím z chodby přes dveře slyšet, že se jí s novináři mluvit nechce.

Se specializovaným centrem to teď totiž nemá lehké. I když by pod nynějším tlakem na čekající pacienty peníze našla, za měsíc může být nemocnice v podobné situaci znovu. Nově diagnostikovaní lidé přibývají trvale.

„Každý rok se objeví kolem tisíce nových pacientů, proto když se dá na léčbu tolik jako loni, tak to nemůže stačit,“ upozorňuje Alena Zvěřinová ze Sdružení mladých sklerotiků.

Neléčení se prodraží

Měsíční léčba jednoho pacienta stojí kolem dvaceti tisíc korun, v případě, kdy člověk s roztroušenou sklerózou nedostane hned v počátku léky, jsou ale celkové náklady následně daleko větší.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?